Se: Här skapas helt nya koraller

Uppdaterad
Publicerad

En gång om året väntar forskarna in korallernas parningslek. Missar de sin chans måste de vänta ännu ett år. På ett laboratorium i Australien försöker man skapa koraller som ska tåla den globala uppvärmningen.

Koraller parar sig endast en gång om året och alltid på natten. De släpper då ut små vita paket av ägg och spermier som sprider sig via havets strömmar. Forskare i Australien använder dessa paket för att skapa nya koraller som ska klara av planetens klimatförändringar och på så vis rädda korallreven. Se videon längst upp i artikeln för att se hur det går till.

Korallerna blir bleka

Världens koraller står inför en så kallad massblekning. Det händer när algerna som lever i symbios med korallerna blir giftiga på grund av höjd vattentemperatur. Då spottar korallerna ur sig algerna och om de inte skaffar nya alger inom ett par veckor dör de ut.

Klimat

— Min spontana reaktion är att det är en form av konstgjord andning att försöka skapa nya koraller. Det är inte där lösningen ligger långsiktigt, utan vi måste sänka utsläppen av koldioxid. Men vi vet att vissa koraller är så akut hotade att något måste göras nu, säger Magnus Nyström, forskare i bland annat korallrev från Stockholm Resilience Center.

Se mer om hur man skapar nya koraller och hur vi ska rädda stora barriärrevet Vetenskapens värld den 29 oktober kl 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Varför blir korallerna vita?

När koraller utsätts för korallblekning blir de vita, men egentligen ändrar de aldrig färg. Vad som händer är att de mikroskopiska alger som ger korallerna näring även är vad som ger dem deras färg. Korallerna själva är genomskinliga. Efter att algerna spottats ut ser du alltså rakt igenom korallen ända ner till deras vita ben av kalk.

KÄLLA: Can we save the great barrier reef/Seelight Pictures

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet