Påve Franciskus talar i Chiles huvudstad Santiago under tisdagen. Till höger Chiles president Michelle Bachelet. Foto: TT

Påven: Känner ”smärta och skam” inför pedofilskandal i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus uttrycker under sitt första besök i Chile ”smärta och skam” inför den pedofilskandal som briserade inom landets katolska kyrka 2011, enligt nyhetsbyrån AP. Skandalen och dess efterverkningar har haft en betydande negativ inverkan på kyrkan i landet, där de flesta fortfarande identifierar sig som katoliker.

Under ett framträdande i huvudstaden Santiago på tisdagen, vid sidan av Chiles president Michelle Bachelet, sade påven att han känner sig ”tvungen att uttrycka min smärta och skam inför den oåterkalleliga skada som några av kyrkans präster orsakat vissa barn”, uppger AP.

Inför hans besök har tre kyrkor i Santiago attackerats med brandbomber, skriver BBC. Vid kyrkorna ska flygblad ha lämnats, på vilka det stod att ”nästa är för påven”.

2011 befann Vatikanen den chilenske prästen Fernando Karadima skyldig till att ha utnyttjat dussintals minderåriga sexuellt under flera årtionden. Många chilenare är i dag fortfarande upprörda över att påve Franciskus 2015 utsåg Juan Barros – som stått nära Karadima – till biskop, skriver New York Post.

”Påvens svagaste punkt”

Skandalen kring Fernando Karadima och utnämningen av Barros har skadat den katolska kyrkans anseende i Chile allvarligt. Enligt en undersökning av organisationen Latinbarometro kan den ansenliga minskningen av andelen chilenare som kallar sig katoliker, och det minskade förtroendet för kyrkan i stort, kopplas till skandalen.

– Sexuella utnyttjanden är påvens svagaste punkt när det gäller hans trovärdighet. Det är förvånande att påven och hans stab inte förstår att de måste vara mer framträdande i frågan, säger Massimo Faggioli, Vatikanenexpert och teologiprofessor vid Villanova University i Philadelphia, till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.