Påve Franciskus på lit de parade i sin öppna kista i Vatikanen. Foto: Vatikanens medieservice/AFP/TT

Påven på lit de parade i Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen efter påve Franciskus bortgång är den katolska världen i sorg – men i Vatikanen finns ingen tid för vila.

Kardinalerna samlas för att planera påvens begravning, USA:s och Ukrainas presidenter har redan meddelat att de kommer.

Kardinalerna i Vatikanen har beslutat att påve Franciskus begravning ska hållas på lördag klockan 10. På onsdag morgon ska kvarlevorna tas till Peterskyrkan där allmänheten får ta adjö.

Ett antal världsledare har sedan tidigare meddelat att de har för avsikt att delta på begravningen.

Påven Franciskus död

”Melania och jag reser till påve Franciskus begravning i Rom. Vi ser fram emot att vara där!”, skriver USA:s president Donald Trump på egna plattformen Truth.

Det blir Trumps första utlandsresa sedan han tillträdde som president i januari. Tidigare har det hetat att den första turen utomlands skulle gå till Saudiarabien.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron samt Ukrainas Volodymyr Zelenskyj har meddelat att de kommer.

Mindre pampigt

Alla kardinaler som för närvarande befinner sig i Rom bjöds in till ett möte klockan nio på tisdagsmorgonen. Då inleds planeringen av påvens begravning, rapporterar Reuters.

Redan tidigare stod det dock klart att det blir en mindre pampig ceremoni än hans föregångare haft. Påve Franciskus har önskat en enklare ceremoni och har begärt att bli begraven i kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom. Det innebär att han blir den förste påven på över 100 år att begravas utanför Vatikanstaten.

Kardinalen Kevin Farrell, den romersk-katolska kyrkans camerlengo (kammarherre), förseglar dörren till påvens sovrum efter beskedet att han avlidit på måndagen. Farrell leder nu tillfälligt Vatikanstaten. Foto: Vatican Media via AP/TT

Under tisdagens sammankomst ska kardinalerna också se över den dagliga driften av kyrkan under perioden innan en ny påve väljs.

Men redan nu har de uråldriga traditioner som tar vid när en påve går bort satts i rullning. Påve Franciskus så kallade fiskarring och sigill har förstörts, så att de inte ska kunna användas av någon annan.

Peterskyrkan, Påve Franciskus och en staty under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem kan bli påve? Foto: TT/Storyblocks

Fakta: Påve Franciskus

Katolikerna ser påven som kyrkans överhuvud och samtidigt Jesus ställföreträdare på jorden.

Påven Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires. Hans föräldrar var italienska invandrare. Bergoglio utbildade sig till kemist och läste också litteraturvetenskap och psykologi.

Han prästvigdes som jesuitpräst 1969 och blev senare ärkebiskop i Buenos Aires, innan han valdes till påve den 13 mars 2013.

Namnet Franciskus tog han efter helgonet Franciskus av Assisi. Denne var en italiensk ordensman och grundare av Franciskanorden som bland annat ägnade sig åt vård av spetälska och fattiga samt reformerade kyrkan. Han fick också en kallelse om att leva utan ägodelar och utan fast bostad.

Påven avled den 21 april 2025 av en stroke som ledde till koma och hjärtsvikt.

Källor: Katolska kyrkan och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven Franciskus död

Mer i ämnet