Det var på fredagen strax före lunch som två ryska Su-27 jaktflygplan närmade sig ett amerikanskt strategiskt bombflygplan över Svarta havet. Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon flög deras B-52:a i internationellt luftrum och över internationellt vatten, när de ryska planen girade framför nosen på det amerikanska bombplanet.
”När de ryska jaktflygplanen opererade i internationellt luftrum riskerades flygsäkerheten hos det utsatta flygplanet,” sa general Jeff Harrigian, befälhavare för USA:s flygvapen i Europa och Afrika i ett uttalande på lördagen.
FOI: Risk för kollision
Enligt USA var de ryska jaktflygplanen bara 30 meter från B-52:an när de flög upprepade gånger framför nosen på det amerikanska bombplanet och orsakade turbulens, vilket påverkade B-52:ans möjligheter att navigrera.
Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), håller med om att den ryska manövern ser farlig ut.
– Ryskt jaktflyg flyger farligt nära. Det finns risk för kollision och är väldigt riskabelt. När de bestämmer sig att flyga framför B-52 blir det turbulens. Det skakar till. Det blir svårt för B-52:an att manövrera innan luften har lugnat sig, säger han.
Kris i Belarus
Han tillägger att det här ska ses mot bakgrund av krisen i Belarus och den senaste veckans händelser i Östersjöområdet.
– Man kan koppla det här till situationen till det som har varit de senaste veckorna i Östersjön, flera stora övningar, även om det här var Svarta havet.
De ryska manövrarna med jaktflygplanen över Svarta havet skedde samma dag som USA:s strategiska bombflyg flög över 30 Natoländer för att öva med allierade länders flygvapen.
– Det är en väldigt tydlig signal till de europeiska allierade att den här kapaciteten finns. Det är en markering mot Ryssland att ”vi tycker inte att det är en bra idé att göra något mot Belarus eller allierade.”
Massiv amerikansk insats
En vecka tidigare hade USA placerat sex stycken B-52:or på flygbasen Fairford i Storbritannien. Det har också varit ovanligt hög flygaktivitet den senaste veckan i Östersjöområdet med signalspaning och fotospaning, berättar Niklas Granholm vid FOI.
– Det handlar om att få så klar bild som möjligt av vad Ryssland har för avsikter, säger han.