En fruktplockare i Italien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med migranten Seydou hem till plastskjulet – plockar våra apelsiner Foto: SVT/Dokument utifrån: Europas utnyttjade fruktplockare

Plockar italienska apelsiner – bor under en plastpresenning

Publicerad

Seydou är från Mali och arbetar med att plocka apelsiner i Italien, utan avtal och till minimal dagslön. Han är en av miljontals migranter som utnyttjas som billig arbetskraft på Europas bär- och fruktodlingar.

– Om inspektörerna kommer, kan jag förstås åka fast. Så jag gömmer mig. När det inte är inspektion kan jag jobba, säger Seydou.

I Kalabrien, Italien, mognar apelsinerna när det är som mörkast i Sverige. Stora juiceproducenter får ofta sina apelsiner från denna region.

De flesta apelsinplockarna i Kalabrien kommer från Afrika. En av dem är Seydou från Mali, som likt många andra migranter har tagit sig till Europa via den farliga resan över Medelhavet.

– Jag har skördat apelsiner i tre veckor. Vi är daglönare utan avtal. Man får bara betalt för det man plockar på en dag, berättar Seydou.

Kan inte få bostad

Många apelsinplockare i Kalabrien jobbar utan minimilön, anställningsavtal eller försäkringar – trots att det är olagligt. Många migranter saknar nödvändiga dokument och kan därför inte få en vanlig bostad. De tvingas bo i provisoriska skjul uppbyggda av plastpresenningar.

– Många har inte el och rinnande vatten – så vi får fråga om vi får fylla på vatten hos nån. Jag skulle inte ha valt det här själv, säger Seydou.

Över en miljon migranter arbetar under slavliknande förhållanden på Europas odlingar, enligt Dokument utifrån: Europas utnyttjade fruktplockare.

Se Dokument utifrån: Europas utnyttjade fruktplockare på SVT Play eller på SVT2 klockan 22.00 söndagen den 29/9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.