En del av pojkarna ska också ha köpt rakhyvlar för att inte ”bli dömda av några skönhetspoliser”, skriver The Guardian. Foto: SVT

Pojkarna protesterade i kjol – nu ändrar skolan uniformen

Uppdaterad
Publicerad

Pojkarna på Isca Academy i brittiska Devon fick inte ha shorts i sommarvärmen och protesterade genom att bära kjol.

Och protesten har gett resultat – skolan ska nu ändra sin uniformspolicy.

Den senaste veckan har en värmebölja sköljt in över Storbritannien och temperaturerna har legat på närmare 30 grader. På Isca Academy i Devon, där eleverna bär skoluniform, tvingades pojkarna bära långbyxor eftersom shorts inte är en del av utbudet för skoluniformen. Flickorna däremot kunde gå barbenta i kjol.

Lånade kjolar av syskon

När pojkarna protesterade mot uniformen ska skolan ha svarat att det var fritt fram för pojkarna att välja kjol om de ville – vilket ledde till ”kjolprotesten”. Eleverna lånade kjolar av systrar eller av sina klasskompisar.

– Vi pratade om att göra det och på tisdagen tänkte jag bara att 'okej, jag ska bara göra det'. På onsdagen var vi fem och i dag var vi mer än femtio personer, sade tioåriga Ryan Lambeth till The Guardian tidigare i veckan.

LÄS MER: Shortsförbud tvingar tågpersonal till kjol

Shorts införs nästa år

Pojkarnas protest har uppmärksammats i medier runt om i världen och nu säger skolan att man ska ändra sin policy, dock först till nästa termin. Skolan meddelade också att eleverna som burit kjol inte kommer att straffas på något sätt.

LÄS MER: Franska pojkar bar kjol mot sexism

En fråga om pengar

Matthew Easter, VD på ett företag som tillhandahåller skoluniformer, säger till The Guardian att sommaruniformer där shorts ingår har blivit mindre populära. Anledningen är enligt honom ekonomisk.

– Sommaruniformen används bara under några veckor. Om föräldrarna inte har köpt shorts kan en del barn känna sig missgynnade, så beslutet i det här fallet handlar om rättvisa, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.