Anna var i fjärde månaden när hon fick veta att fostret hon bar i magen var sjukt.
– Det var i mitten av graviditeten, på det stora ultraljudet. Barnmorskan sade att något var fel, säger Anna, som är i 30-årsåldern och egentligen heter något annat.
Känslig fråga
Vi träffas på en innergård i Krakóws judiska kvarter. Hon vill inte framträda med sitt riktiga namn, eftersom abort är en känslig fråga i Polen.
Anna skickades till en specialistklinik, där hon blev undersökt. Det visade sig att fostret hade en ovanlig missbildning som gjorde att hjärtat inte kunde pumpa som det skulle. Läkaren sade till Anna att det enda hon kunde göra var att be för att fostrets hjärta skulle sluta att slå, berättar hon.
-Jag visste att om fostret har en dödlig sjukdom har man rätt att göra abort. Så vi bestämde oss för att vi ville det, säger Anna, som då och då torkar sina ögon med en servett.
Enligt den nuvarande lagen får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret lider av en livshotande sjukdom. I praktiken är det dock svårt att göra abort även i dessa fall, då läkare har rätt att avstå från att göra ingreppet av personlig övertygelse.
Klinik i Amsterdam
Av läkaren fick Anna veta att ingreppet skulle kräva ett tillstånd från en etisk kommitté. Beslutet skulle dock dröja flera veckor – så länge att det inte längre hade varit möjligt att göra abort.
På internet hittade Anna och hennes man en klinik i Amsterdam som kunde hjälpa till. Det enda man behövde var hennes journal. Läkarna ville inte lämna ut den, så Anna fick smygfotografera pappren och fly från sjukhuset.
-Allt jag hade var fotona i mobilen. Jag ringde kliniken i Nederländerna och de sade att vi skulle komma så fort som möjligt. Vi hämtade bilen, tog med oss pengar, och körde till Amsterdam på nio timmar, säger hon.
Vill totalförbjuda abort
Varje år görs färre än 2.000 aborter i Polen, enligt den officiella statistiken. I själva verket genomgår polska kvinnor årligen någonstans mellan 100.000 och 150.000 aborter om man räknar in ingrepp utförda utomlands, uppskattar en polsk kvinnorörelse.
Den siffran ska ner till noll, anser organisationen Fundacja Pro, som vill totalförbjuda aborter.
”Det faktum att det är tillåtet att döda polska barn i Tyskland innebär inte att polacker ska döda sina egna barn”, skriver Mariusz Dziezawski från Fundacja Pro i ett mejl till TT.
I veckan väntas det polska parlamentet ta ställning till ett förslag som skulle göra abort helt olagligt, även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Även ändringar i straffrätten diskuteras, något som skulle göra att kvinnor som genomgår abort riskerar upp till fem års fängelse. Både det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa och den mäktiga katolska kyrkan har uttryckt stöd för förslaget.
”Har utkämpat mitt krig”
Anna, som mår bra i dag, tror att en hårdare abortlag skulle slå hårdast mot fattiga kvinnor.
– Jag hade pengar, jag pratade engelska, jag hade föräldrar och en man som stöttade mig. Kvinnor med tillgångar kommer att hitta ett sätt, men alla kan inte det, säger hon.
I dag försöker hon att hålla distans till det nya lagförslaget, eftersom det väcker obehagliga minnen till liv.
– Min vän sade: vi åker till Warszawa och demonstrerar. Men jag kan inte. Jag sympatiserar med protesterna, men jag låter andra kämpa. Jag har utkämpat mitt krig.
Läs mer om den nationalkonservativa polska regeringens politik här!
Aborter i Polen
Polens nuvarande abortlag är från 1993. Enligt den får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret ”med stor sannolikhet” är svårt skadat eller lider av en livshotande sjukdom.
977 legala aborter utfördes i Polen 2014. I Sverige var motsvarande siffra kring 36.600.
Det nya förslaget skulle i princip innebära ett totalförbud mot aborter, samt upp till fem års fängelse för kvinnor som ”medvetet orsakar ett ofött barns död”.
Källa: BBC, Socialstyrelsen, Polens lag (TT)