Polen vill få tillgång till USA:s kärnvapen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Polen undersöker om landet kan få tillgång till de amerikanska kärnvapnen som är placerade i Europa, enligt ett uttalande av landets president. Kärnvapenexperten Hans Kristensen är dock tveksam till att USA kommer att gå med på Polens önskemål.

Under kalla kriget placerade USA taktiska kärnvapenbomber (B61) i fem Natoländer i Europa. Omkring 100 förvaras på sex militärbaser i Tyskland, Belgien, Nederländerna, Italien och Turkiet, enligt organisationen Federation of American Scientists.

I december 2021 sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg:

”Vi har inga planer på att placera kärnvapen i andra länder än de vi redan har, som en del av vår avskräckning.”

Amerikanskt F-35A stridsflygplan certifieras för att bära nya taktiska kärnvapenbomben B61-12 som ska placeras i Europa. Foto: USA:s flygvapen/Zachary Rufus

Kremls kärnvapenretorik

Men eftersom Kreml har uttalat kärnvapenhot flera gånger under kriget i Ukraina, sa Polens president Andrzej Duda i onsdags, att landet inlett en dialog med USA om att få tillgång till deras kärnvapen, rapporterar Bloomberg, Washington Examiner och The Guardian.

Det skulle i så fall innebära att polska stridsflygplan kan bära amerikanska kärnvapen och/eller att de förvaras även i Polen.

– Hans uttalande visar att han (Duda) är angelägen om att Polen ska ingå i systemet för kärnvapendelning. För ett par år sedan såg vi ett liknande uttalande från den dåvarande utrikesministern. Men det ledde inte till något, säger Hans Kristensen, direktör för forskning om kärnvapen vid Federation of American Scientists (FAS).

USA kommer sannolikt inte att tillmötesgå Polens önskemål, säger Kristensen.

– Tvärtom, Nato är nu i färd med att stärka försvaret av befintliga kärnvapenbaser i Europa mot ryska konventionella robotar. Så jag kan inte för mitt liv se varför de skulle gå med på att placera ut kärnvapen närmare Ryssland.

Kärnvapenparaply

Han bedömer att USA kommer istället betona att Polen redan omfattas av Natos kärnvapenparaply – vilket innebär skydd av USA:s bombflygplan och andra plattformar som kan bära kärnvapen.

– Då är det troligare att USA skulle säga: ”Det här är vad vi gör för att skydda er: Vi har alla dessa konventionella styrkor i området, och alldeles nyligen har vi låtit fyra bombplan av typen B-52 flyga runt i Europa, och dessa kan avfyra kärnvapen för att försvara er.”

Amerikanskt B-52 Stratofortress kärnvapenkapabelt flygplan kan bära bomber, minor och kryssningsrobotar. Foto: USA:s flygvapen/Stephanie Serrano

Uppgradering

USA fasar just nu ut de äldre B61 kärnvapenbomberna i Europa och uppgraderar till en ny version  (B61-12). De är mer träffsäkra och kan styras mot mål med hjälp av fenor. De första väntas placeras ut under 2023 eller 2024.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.