Vid den egyptiska gränsen mot Gaza finns två poliser från Sverige på plats för att bistå personerna i att ta sig över gränsen. Väl ute har man 72 timmar på sig att lämna Egypten.
I Kairo har ett svenskt myndighetscenter upprättats dit man kan vända sig om man behöver hjälp. Dit hänvisas alla som lämnar Gaza.
– Hittills har 250 personer lämnat Gazaområdet. Vi har en prognos på att ungefär 500 finns på den så kallade svensklistan i nuvarande skick, säger Per Engström.
Säpo kontrollerar
Redan innan genomförs en bakgrundskontroll av personerna på listan, enligt honom.
– Detta gör vi i samverkan med UD och flera andra myndigheter, migrationsverket, säkerhetspolisen med flera.
Vi kontrollerar riktigheten i identiteter, om det stämmer att man är svensk medborgare. Vi gör en bakgrundskontroll innan personerna får lämna Gazaområdet.
SVT: Kollar ni om de har en koppling till Hamas?
– Vi kontrollerar naturligtvis med säkerhetspolisen. De ska också ge sitt klartecken innan vi kan ge UD grönt ljus att fortsätta hanteringen, säger Per Engström.
Ingen uppföljning
Det är inget tvång att boka en resa tillbaka till Sverige, enligt Per Engström. Vart individen väljer att resa följs inte upp.
– Har man inte angett några speciella skäl i Kairo så sker egentligen ingen uppföljning. Polisen vill gärna att man delger på plats om man saknar någon person eller också, när man ankommer till Sverige, har möjlighet söka upp polisen och meddela att man eventuellt saknar några anhöriga, säger han.
– Det är mycket ett individansvar när man befunnit sig i ett område som UD satt restriktionsregler på. Vi finns på plats för att stödja om man behöver hjälp.