Colombias president Gustavo Petro beklagar händelsen via ett inlägg på Twitter. Arkivbild. Foto: Faksimil Twitter/Carlos Ortega/EPA/EFE/TT

Åtta poliser dödade i attack i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta poliser dödades i Colombia sent på fredagen, lokal tid. Inga misstänkta gärningspersoner har hittills pekats ut.

Enligt tidningen El Tiempo var poliserna, som kom från den nationella polisen, civilklädda och attackerades med skott och sprängämnen när de anlände till en polisstation i staden Nieva i departementet Huila i centrala Colombia.

Landets president Gustavo Petro beklagar dådet på Twitter och skriver att företrädare från myndigheterna ska resa till Huila för att ta över utredningen.

Attacken är det första allvarliga dådet i landet sedan Petro tillträdde som president i början av ausgusti.

Den tidigare rebellen Petro är landets förste president från vänsterflanken.

Historia av oroligheter

Landet har sedan 1960-talet präglats av konflikter mellan staten och vänsterrebeller, men även högerparamilitärer och narkotikahandlare har spelat stor roll.

Petros regering har fokuserat på att ändra den taktik som används av militären och kräver mer respekt för mänskliga rättigheter. Strax efter det att han tillträtt togs de första stegen mot fredssamtal med vänstergerillan ELN, i enlighet med Petros vallöfte.

Petro beskriver på Twitter fredagens dåd som ”ett tydligt sabotage” av vad han kallar ”den fullständiga freden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.