Det var i maj förra året som George Floyd, 46, dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis, USA. En mobilfilm visar hur polismannen Derek Chauvin sätter ett knä mot den gripnes nacke i nästan nio minuter – trots att Floyd upprepar att han inte får luft.
Händelsen utlöste massiva protester i landet och innebar att Black Lives Matters-rörelsen fick ett uppsving.
I dag, nästan ett år efter händelsen, inleds rättegången mot Chauvin, som står åtalad för ”second-degree manslaughter”, dråp, och ”second-degree murder”, mord. Döms Chauvin riskerar han upp till 40 års fängelse.
Enligt SVT:s USA-korrespondent, Stefan Åsberg, är intresset för rättegången enormt.
– George Floyds död var en av de stora nyheterna i fjol och utmynnande i landsomfattande protester, de största som USA sett sedan medborgarrättsrörelsen sedan 60-talet, säger han.
Mobilfilm och rättsläkare i centrum
Rättegången, som väntas pågår i upp till sex veckor, inleddes på måndagen med att åklagare och försvarare höll sina öppningsanföranden.
– Det kommer att bli ett komplicerat mål, säger Stefan Åsberg som hänvisar till att åklagaren måste bevisa ”bortom rimligt tvivel” att Chauvin har orsakat George Floyds död samtidigt som försvaret kommer hävda att Floyds död orsakades av en kombination av hjärtproblem och drogmissbruk.
I centrum för rättegången står dels den närmare nio minuter långa mobilfilmen av händelsen samt vittnesmålet av den rättsläkare som undersökte George Floyd efter hans död.
”Resultera i oroligheter”
Händelsen har under året satt fokus på polisbrutalitet och övervåld i USA. Det har bland annat resulterat i att vissa kvävningsgrepp har förbjudits vid ingripanden. Det har även blivit lättare att åtala poliser som begår tjänstefel.
Rättegångsstarten riskerar orsaka nya upplopp i landet. Det finns bland annat krav på att de andra fyra poliser som fanns på plats när George Floyd kvävdes till döds ska dömas till långa fängelsestraff.
– Det är väldigt lugnt på gatorna här, säger Stefan Åsberg som dock tillägger att det finns en oro för vad som händer när domen så småningom faller.
– Oavsett vilket domslut som kommer kommer det att resultera i oroligheter, säger Stefan Åsberg.