Klockan tolv på tisdagen är det tänkt att det parlament som valdes i vintras, men överraskande upplöstes i juni, ska samlas på nytt, efter beslut från president Muhammad Mursi i söndags.
Ovissheten är dock stor sedan den domstol som upplöste parlamentet uttalat sig på nytt på måndagen.
”Alla utslag och beslut från Högsta författningsdomstolen är slutgiltiga och kan inte överklagas. De här utslagen och deras motiveringar är bindande för alla statliga institutioner”, meddelade domstolen.
Sida vid sida
Det behöver dock inte innebära någon konfrontation. På måndagen drogs militärens avspärrningar bort från parlamentet och ledamöterna släpptes in i byggnaden igen. Dessutom visades president Mursi upp på tv-bilder, sida vid sida med militärrådets mäktige ledare Hussein Tantawi vid en militär ceremoni – något som snabbt tolkats som ett sätt att dämpa diskussionerna om spänningar mellan statschefen och armén.
Egyptiska tidningar hade dessförinnan kallat Mursis parlamentsdekret för en ”politisk jordbävning” och en rejäl utmaning mot militären.
Kritik mot Mursi
Beslutet kritiseras samtidigt inte bara av författningsdomstolen, utan även från andra politiska partier och människorättsaktivister.
”Jag råder er, herr president, att dra tillbaka det eftersom du svor att att respektera lagen och konstitutionen”, skrev mr-aktivisten Hafez Abu Saida på Twitter.
-I ett hederligt och demokratiskt land kan inte presidenten vara så respektlös mot rättsväsendet, sade Rifaat al-Said, från vänsterpartiet al-Tagammu.
Andra betonade i sin tur att Mursi trots allt är vald och att han återinsatt ett valt parlament, på bekostnad av det icke-valda militärrådet.
USA valde för sin del en mer neutral linje och uppmanade ”egyptierna att fatta beslut på ett sätt som respekterar demokratiska principer”.