USA:s president Donald Trump till vänster och tidigare FBI-chefenJames Comey till höger. Foto: TT

Chockbesked att en av landets mäktigaste myndighetschefer får gå

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beslutet att sparka den kontroversielle men omvittnat skicklige FBI-chefen James Comey kan leda till en konstitutionell kris i USA. Donald Trump avskedar den person vars utredning kunde ha resulterat i att Trump hamnar inför riksrätt. Budskapet från Trump är tydligt, de som granskar honom och hans medarbetare riskerar få sparken.  

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det är ett politiskt chockbesked att en av landets mäktigaste myndighetschefer får gå. James Comey hann bara sitta fyra av sina tio år som FBI-chef. Comey ledde den för Trump mycket besvärande Rysslandsutredningen och det var också James Comeys utredning som totalt underkände Trumps anklagelser att Barack Obama skulle ha avlyssnat hans mobiltelefon.

Som ett rött skynke

James Comey var som ett rött skynke för president Trump. Den formella motivering till avskedandet är att det beror på Comeys hantering av den så kallade mejlskandalen kring demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Comey hamnade i rejält blåsväder när han först valde att undersöka Hillary Clintons privata mejlserver från hennes tid som utrikesminister, och trots att Clinton friades valde plötsligt Comey att återigen öppna utredningen bara tio dagar innan presidentvalet.

Trots att Hillary Clinton åter friades så tror många demokrater att Comeys granskning ledde till att Hillary Clinton förlorade valet. Själv har han den senaste veckan försvarat sitt beslut att granska de tusentals nya mejl som kom till FBI:s kännedom med att det var hans plikt och ansvar oavsett om det påverkade den politiska processen.

Comey satte stopp för Trumps vallöfte

Donald Trump hyllade först Comeys granskning av Hillary Clinton men var sen kritisk när åtalet lades ner. Att få Hillary Clinton bakom lås och bom var ett av Trumps uppseendeväckande vallöften, Trumps väljare skanderade alltid i kör ” lås in henne” under hans kampanjmöten. James Comey satte stopp för Trumps vallöfte när han till slut avgjorde att Clinton inte gjort nåt olagligt.

Men det är få som tror att Comeys hantering av Hillary Clinton är det egentliga skälet till att han får gå. Som FBI-chef inledde han en utredning om Rysslands påstådda inblandning i den amerikanska valrörelsen. FBI har sagt att ryska hackare lämnade över Hillary Clintons privata mejl till Trumps kampanj.

Flera Trump-medarbetare har fått gå

Comey själv har sagt att Ryssland är inblandat i amerikansk inrikespolitik. Flera av Trumps medarbetare med nära kopplingar till ryska politiker och affärsmän har redan fått gå. Donald Trumps eget affärsimperium misstänks också för korruption i samband med ryska affärstransaktioner.

Rysslandsskandalen har vuxit för varje dag i USA och flera oberoende bedömare betraktar detta som den potentiellt största politiska skandalen sen Watergateskandalen, som ledde till dåvarande president Richard Nixons avgång.

Skulle det visa sig att den ryska inblandningen skedde med Donald Trumps goda minne kan det leda till att han ställs inför riksrätt. Om hans partikamrater därmed skulle anse att deras egen president gjort sig skyldig till landsförräderi skulle han kunna komma att avsättas. Donald Trumps medarbetare i Vita Huset sa för bara några dagar sedan att Rysslandsutredningen måste läggas ned.

”De som kritiskt granskar Trump hotas av avsked”

Och så blir plötsligt James Comey avskedad. Nu talar demokratiska senatorer om en ” konstitutionell kris” för USA. De kräver att Donald Trump genast utser en oberoende åklagare som kan driva Rysslandsutredningen vidare. Men det troliga scenariot är att Trump nu nominerar en ny, Trumpvänlig, FBI-chef som kommer meddela att hen lägger ner Rysslandsutredningen. Därmed är budskapet till amerikanska oberoende ämbetsmän- och kvinnor lika kyligt som kristallklart; de som kritiskt granskar Trump och hans medarbetare hotas av avsked.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet