Sebastian Kurz var bara 27 år när han blev den yngste utrikesministern genom tiderna. Den rosenkindade unge politikern med backslick-frisyr hade tidigt siktet inställt på politiken. Han hoppade av juridikstudierna och klättrade med raska steg uppåt i det borgerliga folkpartiet, ÖVP.
Förnyaren
Den ambitiöse Sebastian Kurz har tagit på sig uppgiften att förnya det gamla etablerade partiet och nå de unga väljarna. Han driver en personkampanj med den franske presidenten Macron som förebild. Nya ansikten och hälften kvinnor finns med i hans lista över kandidater. Förändring är kampordet och Kurz affischnamnet. Den svarta partifärgen har bytts ut mot fräscht turkos.
Flyktingvågen gav oro
Framförallt har Sebastian Kurz tagit fasta på den oro som utlösts av flyktingvågen 2015. Av den dryga miljon människor som kom över EU:s gräns under 2015 sökte uppemot 90.000 asyl i Österrike.
Den unge utrikesministern var snabb med att kräva att gränsen mot Balkan skulle stängas och gränskontroller infördes.
Hårdare migrationspolitik
Under valkampanjen har invandringsfrågan stått i centrum och den hårdare linjen som högerpopulisterna drivit har tagits över av Kurz Nya ÖVP.
Han vill kontrollera invandringen och sänka bidragen till asylsökande. Kurz har lagt fram förslag på integrationsprogram och har drivit frågan om burkaförbud och stopp för utländsk finansiering av moskéer i Österrike.
Klyftan vidgas
Klyftan i österrikiska samhället mellan de styrande och resten av befolkningen har vidgats på senare år trots att ekonomin är i bra skick. De två stora partierna har länge kritiserats för brist på reformer.
Sebastian Kurz vill ta udden av kritiken mot den politiska eliten genom förnyelse av det borgerliga ÖVP. Även en mer negativ inställning till EU är en del av Nya ÖVP:s kursändring åt höger.
Kurz leder
Opinionsmätningarna ger Sebastian Kurz en klar ledning med omkring 33 procent av de tillfrågade. Det högerpopulistiska FPÖ tippas bli näst största parti med omkring 27 procent och är därmed en möjlig partner i Kurz nya regering.
Socialdemokraterna tappar
Socialdemokraterna har tappat i väljarstöd och ligger nu runt 23 procent i mätningarna. En av orsakerna anses vara en oetisk smutskastningskampanj som nyligen avslöjades. SPÖ hade anlitat en konsult som i falska Facebookkonton med förvanskade uttalanden framställde Kurz som en främlingsfientlig antisemit.
Fakta: Österrikes högerpopulister
Österrike är det land i Europa som redan sedan mitten av 1980-talet haft ett starkt högerpopulistiskt parti, FPÖ.
Den karismatiske Jörg Haider ledde partiet till rekordnivåer, nära 27 procent. Det väckte starka reaktioner bland EU:s ledare när ÖVP bildade en koalitionsregering ihop med FPÖ år 2000.
FPÖ är i dag det största oppositionspartiet med drygt 20 procent av rösterna i senaste valet 2013.
Både det borgerliga folkpartiet ÖVP och det socialdemokratiska partiet SPÖ har öppnat dörren för regeringssamarbete med det invandringsfientliga och EU-kritiska FPÖ.
Fakta: De tre stora partierna i Österrike
SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds i dag av Christian Kern, som också är landets förbundskansler. Ligger också det på cirka 23–25 procent i opinionsmätningarna.
ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt, konservativt. Har legat på runt 33 procent i opinionsmätningarna de senaste månaderna. Leds av 31-årige Sebastian Kurz, landets nuvarande utrikesminister.
FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) Grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-Christian Strache och har tappat i opinionsmätningarna. Ligger nu på cirka 23–25 procent.
Källa: APA, AFP, Nationalencyklopedin
Fakta: Österrike
Österrike gränsar till Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Italien och Schweiz och har ungefär 8,7 miljoner invånare (2016).
Är en parlamentarisk republik och en förbundsstat med nio delstater. Delstaterna är i sin tur indelade i distrikt och kommuner. Presidenten, nu Alexander Van der Bellen, har främst en ceremoniell roll. Gick med i EU 1995.
2007 sänkte Österrike rösträttsåldern till 16 år, och nationalrådets mandatperiod förlängdes från fyra till fem år.
Landet har sedan andra världskriget oftast styrts av samregeringar mellan det konservativa Folkpartiet, ÖVP, och Socialdemokraterna, SPÖ. Så blev det också efter senaste valet, 2013. Samarbetet kollapsade dock i maj i år, och nyval utlystes.
SPÖ, ÖVP och högerpopulistiska FPÖ är de tre största partierna i landet. Bland de övriga partierna kan nämnas De gröna, som rasat i opinionsundersökningarna, liberala Neos och en ny utmanare i valet, Peter Pilz. Han är en av grundarna av De gröna, och hoppade i somras av och startade en egen lista inför valet.
Källa: Landguiden m fl