För 27 år sedan när landet gjorde slut med kommunismen delades makten mellan regering, parlament och domstolar, förklarar Gersdorf.
– Vårt samhälle inser inte värdet av detta. Det kommer vi förstå när våra rättigheter hotas. Men då kommer det att vara för sent, säger Malgorzata Gersdorf.
En lagändring tvingar henne och ytterligare 33 domare i högsta domstolen att gå i pension i sommar. Då kommer nästan två tredjedelar av Polens högsta domare att vara nyutnämnda, enligt en ny ordning där parlamentet och regeringspartiet Lag och rättvisa har större inflytande.
– Detta är de sista månaderna med en fullt oberoende högsta domstol där domstolsordföranden fortfarande utan rädsla kan tala fritt, säger Gersdorf vid sitt stora skrivbord med den polska flaggan bakom sig.
Får sparken
Men regeringens stora förändringar rör också tings- och hovrätterna. I hovrätten i Krakow träffar vi hovrättsdomaren Beata Morawiec. Hon tar fram ett brev undertecknat av justitieminister Zbigniew Ziobro. De två meningarna på tre rader betyder att hon fått sparken som ordförande i hovrätten.
– Jag har inte fått någon förklaring. Jag har inget att förebrå mig, säger hon.
En ny lag har tillfälligt givit justitieministern rätt att sparka chefsdomarna i tings- och hovrätterna utan motivering. Ofta har den officiella förklaringen varit att domstolarna varit ineffektiva.
Domare flyttas runt
Beata Morawiec får fortfarande döma mål som domare, men en annan person leder nu arbetet och fördelar ärendena mellan domarna. De kan flyttas mellan olika enheter och orter i området.
– Justitieministern hoppas att han ska stärka sitt direktinflytande över domarna genom att byta ut ordförandena. Det är därför han utser nya chefer, säger Morawiec, klädd i en mörk domartoga i rättssalen där hon ofta jobbar.
Över hundra chefsdomare har tvingats bort och ersatts med nya under de sex månader som lagen har gällt, berättar hon. Den upphör på måndag. Justitieministern kan då fortfarande sparka chefsdomare, men inte utan motivering.
– De nya ordförandena är oerfarna och dåligt förberedda för rollen. Oftast har de valts från ett personligt nätverk, säger hon.
Många negativa
De flesta polacker har en negativ bild av rättsystemet, visar mätningar från officiella statistikbyrån. Många tycker målen tar för lång tid. Regeringen menar att domarkåren blivit ett eget skrå – en elit fjärmad från folket, en rest från kommunisttiden.
SVT Nyheter har förgäves försökt att få en intervju med någon talesperson från regeringen.
Vi träffar däremot företrädare för en katolsk tankesmedja, som politiskt står nära det styrande partiet Lag och rättvisa. De får istället utveckla regeringens syn på domarna.
– Ett problem har ibland varit domarnas eget beteende. De har uppträtt arrogant mot de som sökt sig till domstolarna och i den rättsliga processen. Det är ett problem hur domare uppför sig i och utanför rättssalen, säger Marcin Olszówka från tankesmedjan Ordo Iuris.
Här kan du läsa om förändringarna i det polska rättsystemet.