• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pro-EU-demonstranter lyser med sina mobiltelefoner och viftar med EU-flaggan i städer över hela Polen. Foto: WOJTEK RADWANSKI/TT

Polska massprotester mot EU-fientlig dom

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals polacker försvarar Polens EU-medlemskap i massiva manifestationer runt om i landet och i flera andra länder. Protesterna utlöstes av en dom i landets författningsdomstol, som slår fast att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med landets grundlag.

Pro-EU-demonstranterna kallades samman av Donald Tusk, EU:s före detta rådsordförande som numera är ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Många polacker stödjer EU-medlemskapet, enligt opinionsundersökningar. Samtidigt har relationen mellan Warszawa och Bryssel blivit alltmer spänd sedan partiet Lag och rättvisa (PIS) tog över makten i Polen 2015.

”De vill kränka demokratiska rättigheter”

Tusk har tidigare uppmanat invånarna att ”försvara ett europeiskt Polen”, något han upprepade i sitt tal från slottet i huvudstaden Warszawa.

Han har länge varnat för att det styrande partiet medvetet rör sig bort från EU.

– Vi vet varför det (PIS) vill lämna (EU): så att det med skydd av immunitet kan kränka demokratiska rättigheter, sade han till publiken som omgavs av ljuset från sirenerna på polisens piketbussar.

Hundratals orter

Styrande PIS säger att partiet inte har några planer på att lämna EU, enligt Reuters.

Demonstrationerna, som enligt organisatörerna genomfördes i ett hundratal orter i Polen samt i flera städer utomlands, började vid 18-tiden på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.