– Först gjorde vi ordning husen, sedan kom volontärerna dit, så väntade vi, men inga flyktingar kom, säger syster Maria Manoel och skrattar uppgivet. Vi träffas i hennes församlingskyrka i Lissabons utkant en av de första riktigt varma vårdagarna i Portugal.
Landet som så smått börjar kämpa sig upp ur en lång ekonomisk kris med arbetslöshet och stödlån av EU vill inget hellre än att ta emot flyktingar och premiärministern António Costa har skrivit till den svenska, tyska och österrikiska regeringen och meddelat att man är beredd att hjälpa till.
Vill dubbla kvoten
Han har också dubblat den kvot som EU bestämt att varje land ska ta emot av de 160.000 som man har fördelat i EU:s återbosättningsprogram till nästan 10.000 flyktingar.
– Den här krisen är ett hot mot EU:s grundvärden, har Costa sagt och han vill att Portugal ska vara ett modelland i frågan.
Hittills har det dock bara kommit knappt 150 flyktingar från Grekland och Italien.
”Positivt hittills”
Förra året tog landet emot mindre än tusen asylsökande. Det är nog egentligen inte så konstigt, säger Muhammed Wallid som kom med sin familj från Aleppo i Syrien till Lissabon för bara några månader sedan.
– Vi hade aldrig hört talas om Portugal och när de föreslog för oss att det var hit vi skulle så blev vi lite oroliga.
Men det blev ju bra, säger han och får medhåll från sin fru Nairouz som lägger till:
– Om den portugisiska staten vill att flyktingar ska komma till landet borde man finnas på plats i flyktingmottagningscentrumet i Grekland och berätta om vad som väntar. Det har varit en positiv överraskning hittills, men vi var oroliga och det var i onödan.
De hoppas att även deras släktingar kommer till Portugal.
– Vi har gjort så bra reklam för hur väl omhändertagna vi blir här så nu har min syster och hennes familj frågat om de får komma hit istället för till Tyskland, säger Muhammed och ler nöjt och lägger till:
– Här slipper de trängas med 1,5 miljoner andra flyktingar.
Behöver arbetskraft
De senaste åren har Portugals sköra ekonomi återhämtat sig något men det är absolut inget rikt land. Och även om politikerna mest pratar om att vara solidariska så handlar flyktingmottagandet också om att landet har negativa födslotal och att man behöver arbetskraft och utbildade människor.
Inte heller migrationsminister Eduardo Cabrita vill egentligen prata om att Portugal behöver flyktingar – han pratar hellre om solidaritet.
– Att ta emot flyktingar är en humanitär handling. Vi värdesätter demokratin eftersom vår historia som fritt land är så pass kort, säger han och tillägger:
– Vi vet dessutom att det inte är omöjligt att ta emot människor och integrera dem. 1975 kom det en miljon människor från de portugisiska kolonierna till landet på bara ett par månader och visst var det lite bökigt i början, men det gick bra till slut ändå.
Om Friktion
I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 10:e maj handlar det om Europa och EU, som verkar mer splittrat än någonsin.