• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demonstranter satte bildäck i brand i Quito under måndagskvällen. På onsdag väntas över 20 000 personer anlända till huvudstaden för att visa sitt missnöje mot regeringen. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Presidentpalatset i Ecuador utryms efter bränsleprotester

Uppdaterad
Publicerad

Presidentpalatset i Ecuador har utrymts och regeringsföreträdare har lämnat huvudstaden Quito. Under onsdagen väntas tusentals ta sig till Quito för att protestera mot regeringen och höjda bränslepriser.

Ecuador har skakats av protester sedan den 3 oktober då regeringen införde flera liberala reformer efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF). Syftet är att minska Ecuadors underskott och utländska skulder. Framförallt bränslesubventioner, som fått priserna i landet att höjas med uppemot 120 procent, har skapat missnöje och eldat på protesterna i landet – som är de största på tio år.

Kastade brandbomber mot polis

Skanderande demonstranter brände bildäck och blockerade vägarna mot Quito under måndagskvällen. Offentliga byggnader vandaliserades och en del demonstranter kastade brandbomber och sten mot polisen.

Ett 50-tal poliser hålls som gisslan över landet, skriver BBC.

Under onsdagen väntas över 20 000 personer anlända till huvudstaden för att visa sitt missnöje mot regeringen, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie.

Regeringskritiska demonstranter försöker blockera vägen mot presidentpalatset. De möttes sedan av polisens tårgas. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Presidentpalatset utrymt

Måndagskvällens sammandrabbningar kom efter att energidepartementet i landet meddelat att arbetet på tre oljefält stoppats på grund av folksamlingarna. Stoppet påverkade tolv procent av Ecuadors oljeproduktion, skriver AFP.

Presidentpalatset i Quito har utrymts och regeringsföreträdare har flytt huvudstaden och begett sig 40 mil sydväst till staden Guayaquil, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

Hittills har en person omkommit och 77 personer har skadats i demonstrationerna. Majoriteten av de skadade är personer ur säkerhetsstyrkorna, enligt myndigheterna.

477 personer har frihetsberövats.

Regeringsmakten i Ecuador

  • Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.
  • Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.
  • Moreno har fört en betydligt moderatare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.
  • Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av 22 statliga bolag ska säljas.
  • Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet.
  • Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Källa: Landguiden/UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.