En av många kändisbilder Isabel dos Santos publicerat på Instagram. ”Fantastisk kväll med Hollywoodmogulen och grundaren till Miramax Harvey Weinstein och min vän Lindsey Lohan. Roliga stunder!” står det i bildtexten. Foto: Isabel dos Santos/Instagram

”Presidentprinsessan” – så blev hon Afrikas rikaste kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Angolanska miljardären Isabel dos Santos imperium sträcker sig över världen. Men bilden av en superentreprenör motsägs av hennes egna dokument som skvallrar om plundring av ett land med stor fattigdom.

”Ingenjör. Entreprenör. Investerare. Offentlig person.”

När Isabel dos Santos på Twitter beskriver sig själv så är det affärerna som står i första rummet. På Instagram är det mer av samma, nu med lyxigt kändismingel.

Nicki Minaj? Check. DJ Khaled, check. Usher, check. Lindsey Lohan? Jajamen.

Men när man skrapar på ytan blir det inte lika smickrande.

Skor sig på befolkningen

Isabel dos Santos, 46, är god för över 20 miljarder kronor, men hemliga nu läckta dokument som SVT har tagit del av visar hur hon har blivit rik med hjälp av sin pappa expresidenten. Hur hon skott sig på Angolas befolkning där hälften beräknas leva i fattigdom trots landets stora rikedomar.

SVT har som del i det internationella undersökande journalistnätverket ICIJ tagit del av Luanda Leaks, som fått namn efter Angolas huvudstad. Över 715 000 interna dokument från dos Santos imperium. De visar hur hon fått pappas presidentdekret, generösa lån och lukrativa offentliga kontrakt.

”Pappas makt” bakom allt

Kärnan i verksamheten är Angolas största tillgångar där den statliga inblandningen väger tungt: olja, diamanter, telekommunikation, cementproduktion.

– Isabel dos Santos affärsbakgrund är hennes pappas presidentdekret och hennes pappas makt, säger Angolas kanske kändaste antikorruptionsaktivist Rafael Marques de Morais till ICIJ.

– Staten har alltid ställt upp med politisk och ekonomisk backning.

Att Angola är korrumperat är väl känt. Landet, som dos Santos pappa José Eduardo styrde med hård hand i 38 år, hamnar i Transparency Internationals senaste korruptionsindex på plats 165 av 180. Sverige har varit en stort biståndsgivare med nära band till Angola. UD beskriver i dag utbredd korruption ”på alla nivåer” i förvaltningen.

Konsulter hjälpte till

Luanda Leaks avslöjar affärsimperiet som dos Santos och hennes make styr över med hjälp av mellanhänder, över 400 bolag och dotterbolag i 41 länder. Inte minst i Portugal där hon med investeringar i banker, energi och mediebolag vunnit fotfäste i EU.

Det är ett imperium som internationella konsultfirmor som Boston Consulting, skatteplanerare och revisionsfirmor som PWC har hjälpt henne att bygga. Och att stoppa undan rikedomarna i skatteparadis.

Samarbetet har fortsatt trots att många banker i väst har vägrat göra affärer med dos Santos, efter ha ställt frågor om vart hennes rikedomar egentligen kommer ifrån.

”De hör talas om Isabel och flyr som djävulen undan korset”, beklagar sig en av dos Santos anställda i ett internt mejl från 2014 till en kollega, i ett samtal om spanska Banco Santander.

Det är namnkunniga företag som många svenska bolag anlitar, bland annat PWC, KPMG och Boston Consulting. När ICIJ med SVT och 35 andra redaktioner har kontaktat bolagen som del av denna granskning hänvisar alla till affärshemlighet och generella riktlinjer för kontroll,

PWC meddelar dock att man utreder saken och att man har ”agerat för att stoppa eventuellt pågående arbete” för bolag som dos Santos-familjen styr. Samtidigt har PWC enligt dokumenten som SVT granskat tjänat miljoner under lång tid genom sina affärer med dos Santos.

Snaran dras åt

Men att knyta sina affärer så nära presidentmakten är inte riskfritt, något som har blivit tydligt sedan 2017 då José Eduardo dos Santos lämnade posten och efterträddes av tidigare försvarsministern Joao Lourenco.

Lourenco har svurit att sopa undan korruptionen. Strax efter hans tillträde petades Isabel från posten som styrelseordförande för nationella oljebolaget Sonangol, en post hon fick av pappans dåvarande regering.

Ett av flera exempel på hur dos Santos fört ut offentliga medel ur Angola är när Sonangol 2017 förde över nästan fyra hundra miljoner kronor till ett bolag i Dubai som ägs av dos Santos bekant. Hon anklagas också för att som styrelseordförande ha godkänt över en miljard kronor i konsultarvoden, varav mycket gick till bolag med kopplingar till hennes egna affärer.

Kallar det för ”häxjakt”

Och värre har det blivit för Isabel dos Santos. Strax innan årsskiftet meddelade angolanska myndigheter att man frusit hennes tillgångar i landet. dos Santos, hennes make och en nära kompanjon uppges vara skyldiga Angola över 10 miljarder kronor.

Tillslaget kom cirka två veckor efter att ICIJ med partners kontaktat myndigheterna om de detaljer som framkommit i denna granskning.

Själv försvarar sig ”Angolas prinsessa” nu med näbbar och klor mot kritik och utredningar. Enligt dos Santos är det en politiskt motiverad ”häxjakt” i syfte att skada henne och hennes fars familj. I ett tiosidigt brev från sina advokater nekar hon till alla anklagelser.

”Vår klient nekar till alla anklagelser om brottslighet”, står det bland annat i ett brev som skickats till ICIJ från advokatfirman Carter-Ruck. Foto: SVT

VAD ÄR #LUANDALEAKS?

Luanda Leaks, som fått sitt namn av Angolas huvudstad Luanda, är ett granskande journalistiskt projekt lett av det internationella grävande journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) tillsammans med 36 redaktioner världen om, varav SVT är ett.

Luanda Leaks är en granskning av Isabel dos Santos, dotter till Angolas expresident, och hennes närmaste krets. Dos Santos anses vara Afrikas rikaste kvinna och har i hemlandet kallats ”prinsessan”, med hänvisning till hur hon tack vare sin presidentpappa byggt en massiv förmögenhet. Hon förnekar själv att hon har haft någon hjälp av sin pappa eller hans regering, och säger att hon själv byggt upp sin rikedom genom hårt slit och en vass näsa för affärer.

Granskningen utgår ifrån över 715 000 läckta interna dokument kring dos Santos och hennes företag. De läckta dokumenten kommer från en visselblåsare som lämnade över jättematerialet till den Frankrikebaserade visselblåsareorganisationen PPLAAF. Det handlar bland annat om fakturor, mötesprotokoll, mejl och kontrakt.

Totalt har över 120 journalister från 20 olika länder samarbetat kring materialet. Bland dem finns journalister från SVT, BBC, The New York Times, The Guardian med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.