• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skådespelaren Robert De Niro är en av många kändisar som besökt de Grisogonos fester. Till höger Isabel dos Santos och hennes make, konstsamlaren Sindika Dokolo. Foto: TT

Diamantfiaskot kostade Angola miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett superlyxigt diamantbolag köptes i en ovanlig affär där Angola stod för grundplåten men kontrollen tillföll presidentdotterns make. Läckta dokument som SVT har tagit del av ger nu en unik inblick i en affär som kan ha kostat Angolas skattebetalare miljarder.

Juvelerarfirman de Grisogono är känd för svarta diamanter och överdådiga fester i Cannes, men trots att bolaget utstrålar lyx och glamour så haltar ekonomin. Men för Isabel dos Santos, ”Afrikas rikaste kvinna”, och hennes make Sindika Dokolo var de Grisogono ändå en lockande investering.

Inte minst med tanke på de fördelar det har inneburit att vara dotter till Angolas president, med egna intressen i landets diamantgruvor.

– Den angolanska staten äger majoriteten av alla gruvor, men Isabel dos Santos är själv huvudpartner i flera gruvor, berättar en före detta chefsingenjör i Angolas diamantgruvor, för SVT.

Statliga bolaget betalade

Men investeringen blev en flopp. Luanda Leaks – de läckta dokument som SVT har tagit del av via det internationella granskande journalistnätverket ICIJ – visar på ett företag i kris och en besynnerlig statlig investering där notan nu kan sluta i miljardklassen.

Angolas statliga diamantbolag, Sodiam, gick ihop med dos Santos make och köpte majoriteten i de Grisogono, via gemensamma bolag på Malta.

”Ett bekant ansikte på de Grisogonos lyxiga fester är svenska modellen VictoriaSilvstedt”. Foto: TT

Dokumenten visar att köpet var fördelaktigt för paret dos Santos. Överenskommelsen gav maken full kontroll över bolaget, trots att hans investering var liten. Grundplåten, över 400 miljoner kronor, betalade i stället Sodiam – med andra ord de angolanska skattebetalarna.

Gav bonus till sig själv

Maken gick in cirka en tiondel av det. Men även den investeringen kom från Sodiams pengar, utbetalad som en ”framgångsbonus” från deras gemensamma bolag.

Senare kom han att låna ut stora belopp för hålla företaget flytande. Trots de till synes goda förutsättningarna blev de Grisogono ett misslyckande. Försäljningen låg långt under målen och företaget blödde pengar, som fick täppas igen med nya pengar också från Sodiam.

Angola är ett land med utbredd fattigdom trots sina stora naturresurser. Det är i stor utsträckning Angola som har fått stå förstå för notan i de Grisogono. Statliga diamantbolaget Sodiam befarar att dess totala investering på cirka 1,2 miljarder kronor har gått helt förlorad.

Eugénio Pereira Bravo da Rosa tillträdde som Sodiams styrelseordförande i november 2017. Enligt honom har Sodiam ”inte tjänat en enda dollar” på de Grisogono. Han är kritisk till upplägget där maken fick kontroll över företaget trots att Sodiam stod för pengarna.

– Det är konstigt, säger han i en intervju med en av SVT:s ICIJ-partners.

– Jag kan inte fatta att någon skulle starta en affärsverksamhet och låta partnern styra allt med total makt över alla beslut.

Flera experter på korruption och pengatvätt har som del i granskningen tittat på dokumenten och hittat en serie varningsflaggor som de internationella revisionsfirmorna borde reagera på.

Dokolo avfärdar anklagelserna

de Grisogono har inte velat kommentera ICIJ:s uppgifter. Fallet är också bara en del i de bredare anklagelserna mot Isabel dos Santos och Sindika Dokolo, som ledde till att Angola fryste deras tillgångar strax innan nyår. Myndigheterna anklagar dos Santos och hennes medarbetare för att vara skyldiga landet totalt över tio miljarder kronor.

Paret dos Santos avfärdar kategoriskt alla uppgifter om att de agerat olagligt eller felaktigt. Deras advokater skriver i ett tio sidor långt brev att anklagelserna saknar grund.

I en intervju med franska RFI, en partner i granskningen, säger Dokolo att allt har gått rätt till. Enligt honom var målet att bygga en ny diamantjätte likt sydafrikanska de Beers.

– Det var vad vi ville göra. Att skapa en angolansk ”de Beers” från gruvdrift till marknadsföring. Men Sodiam vägrade, vilket är ett av skälen att det misslyckades.

VAD ÄR #LUANDALEAKS?

Luanda Leaks, som fått sitt namn av Angolas huvudstad Luanda, är ett granskande journalistiskt projekt lett av det internationella grävande journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) tillsammans med 36 redaktioner världen om, varav SVT är ett.

Luanda Leaks är en granskning av Isabel dos Santos, dotter till Angolas expresident, och hennes närmaste krets. Dos Santos anses vara Afrikas rikaste kvinna och har i hemlandet kallats ”prinsessan”, med hänvisning till hur hon tack vare sin presidentpappa byggt en massiv förmögenhet. Hon förnekar själv att hon har haft någon hjälp av sin pappa eller hans regering, och säger att hon själv byggt upp sin rikedom genom hårt slit och en vass näsa för affärer.

Granskningen utgår ifrån över 715 000 läckta interna dokument kring dos Santos och hennes företag. De läckta dokumenten kommer från en visselblåsare som lämnade över jättematerialet till den Frankrikebaserade visselblåsareorganisationen PPLAAF. Det handlar bland annat om fakturor, mötesprotokoll, mejl och kontrakt.

Totalt har över 120 journalister från 20 olika länder samarbetat kring materialet. Bland dem finns journalister från SVT, BBC, The New York Times, The Guardian med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.