Prins Philip föddes 1921 på den grekiska ön Korfu som prins Philippos av Grekland och Danmark, som en del i det dansk-grekiska kungahuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Men det skulle inte bli en enkel start på livet. Bara 18 månader gammal tvingades prinsen och hans familj fly efter att hans farbror, kung Konstantin I av Grekland, avsatts i en revolution.
Den brittiska flottan förde familjen i säkerhet och prins Philip bars ombord i en apelsinlåda.
Flykten ledde familjen till Paris där prins Philip började sin skolgång. Till skillnad från sina systrar som skulle gifta sig med högt uppsatta nazister valde prinsen att gå en annan väg och gick som 18-åring med i den brittiska flottan 1939.
Tjänstgjorde som officer
Samma år började han brevväxla med den då 13-åriga prinsessan Elizabeth. Men det skulle dröja fyra år innan relationen blev offentlig. Under tiden tjänstgjorde prinsen som officer under andra världskriget fram till Japans kapitulation 1945.
Två år senare gifte sig prins Philip och prinsessan Elizabeth i Westminster Abbey och Philip fick titeln hertig av Edinburgh. Karriären inom flottan fortsatte men fick hastigt avbrytas 1952 när Elizabeth tillträdde den brittiska tronen.
Prinsens uppgift blev i stället att följa med drottningen på hennes uppdrag och statsbesök. Tillsammans har de barnen Charles, Anne, Andrew och Edward.
Längsta giftermålet i brittisk historia
2017 firade prins Philip och drottning Elizabeth 70 år som gifta. Giftermålet är det mest långlivade i det brittiska kungahusets historia. Tidigare samma år valde prinsen att avsäga sig sina kungliga uppdrag och gå i pension, 96 år gammal.
Under sitt liv genomförde prins Philip två världsomseglingar som fick stor inverkan på honom. En av resorna ledde honom till Antarktis där han fick upp intresset för miljö och naturvård. Från dess bildande 1961 och 35 år fram, var prinsen aktiv i Världsnaturfonden där han hade rollen som styrelseordförande under 1981–1996.