Professor: Västs bojkott av OS fungerar inte

Uppdaterad
Publicerad

I dagens globaliserade och tätt sammankopplade värld får en diplomatisk bojkott av OS i diktaturer mycket liten effekt. Det menar Simon Chadwick, professor idrottsekonomi handelshögskolan Emlyon, som har en egen teori om vad som kan fungera.

– Kina kommer inte förändras imorgon bara för att Joe Biden inte kommer till vinter-OS, säger han i Agenda.

En rad västländer, bland annat USA, Storbritannien och Kanada, har meddelat att man tänker bojkotta vinter-OS i Peking nästa år. Målet är att markera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Det rör sig om en diplomatisk bojkott, vilket till exempel innebär att inga officiella representanter för USA kommer att delta under evenemanget. Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan.

Tätt sammankopplade med väst

Liknande bojkotter har skett tidigare, bland annat mot Sovjetunionen på 80-talet. Men enligt professor Simon Chadwick var en bojkott ett mycket effektivare drag förr. Förr, under kalla kriget, var det enklare.

– Vi är mer sammankopplade idag. Det var ganska enkelt för Washington att bryta med Sovjet 1980, säger han. Enligt honom kommer många av OS sponsorer från väst, företag med stora ekonomiska investeringar i Kina.

– Det är komplicerat inte bara för företag och sportorganisationer, utan även för oss som regelbundet använder oss av telefoner och varor som producerats i Kina. Vi kan inte bara bryta med Kina, säger Simon Chadwick.

Han tror inte att en diplomatisk bojkott kommer att ge någon större effekt, utan att det snarare är en signal om missnöje från väst.

Professorn: Lägg ansvaret på organisationerna

Men Simon Chadwick har en egen idé om vad skulle kunna göra skillnad – FN:s globala mål för hållbar utveckling.

– Det finns 17 sådana internationellt överenskomna punkter. En av dem är att man ska ta ansvar för jämställdhet mellan könen.

– Jag menar att när till exempel IOC, Fifa eller UEFA ska utse vem som ska få vara värd för ett idrottsevenemang, så borde de säga att om man inte uppfyller kraven så är man inte berättigad att vara det.

Enligt honom ska det inte räcka för att land att endast påstå att de uppfyller kraven.

– Då kan man säga: Bevisa det. Var transparenta, låt oss granska er, säger Simon Chadwick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.