Professorn: Information har blivit viktigare än vapen

Uppdaterad
Publicerad

Stridsvagnarna vid den ukrainska gränsen kan inte både stå kvar samtidigt som de flyttats tillbaka. När två sidor säger tvärt emot varandra kan det vara svårt att kontrollera vem som har rätt och att hänga med i nyhetsbevakningen. En noga uträknad militär strategi, menar professorn och journalistikforskaren Gunnar Nygren.

– Man brukar säga att krigets första offer är sanningen. Information har blivit mycket viktigare än militära medel, det ser vi väldigt tydligt från bägge sidor i dag.

Gunnar Nygren skrev om militär desinformation redan under den förra Ukrainakrisen 2014. Han har för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps räkning också skrivit boken ”Ukraina och informationskriget: Journalistik mellan ideal och självcensur”. Han menar att det redan då var tydligt att den ryska strategin gick ut på att mätta informationsflödet. Man ville inte nödvändigtvis övertyga omvärlden att man hade rätt, utan att ingen kan ha rätt.

Han ser också tydliga exempel på det i dag. Bland annat vad gäller striderna i området Donbass.

– Där råder helt motstridiga uppgifter. Putin pratar om folkmord på ryssar. Men det finns inga belägg för det. Det har genom åren funnits mycket påståenden om att ryssar behandlas illa och dödas av den ukrainska armen. Mycket uppgifter slängs ut utan att beläggas och det bidrar till den här osäkerheten.

Biden lika lite belägg som Putin

Även USA har visat exempel på hur informationskrigsföring går till menar Gunnar Nygren. När Joe Biden berättar för hela världen om vilket datum Ryssland tänker invadera Ukraina hoppas han kunna avstyra ett krig genom att visa hur mycket information han sitter inne på. Men han kan visa precis lika lite belägg för sitt påstående som Putin.

– Det är klart att det ligger en kombination av signalspaning och uppgiftslämning bakom. Men det kan de ju inte lämna ut. Uppgift står mot uppgift och resultatet blir att tv-tittaren frågar sig: ”Vem ska jag tro på?”.

”Det handlar om liv och död”

Att just konfliktrapportering är extra svårt att följa och skildra menar Gunnar Nygren ligger i sakens natur.

– Krig är en stor story, det är viktigt. Det handlar om liv och död och människors framtid. Det är mycket i potten. Bägge sidor satsar väldigt mycket på att förse journalister med material.

– Det gäller att få fram sin version eller förvirra så mycket att läsarna eller tittarna till slut ska luta sig tillbaka, sucka och säga att ”jag vet ingenting”.

Vem ska man tro på då? 

– Man ska inte tro på någon. Man ska lyssna, ta in de olika sidorna och sen göra en bedömning utifrån olika faktorer.

Se vilka faktorer Gynnar Nygren tycker är viktiga att bedöma nyheters trovärdighet utifrån – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.