Herbert Kickl kallar sig Österrikes framtida "Volkskanzler" – samma term som nazisterna använde för Adolf Hitler på 1930-talet.
– Det är en målinriktad provokation med två syften: att få folk att prata och skicka tydliga signaler till partiets mest radikala hörn, säger journalisten Nina Horaczek, som skrivit en bok om Kickl, till AFP.
Frihetspartiets (FPÖ) ledare är likt sina föregångare starkt invandringskritiska. Kickl pratar ofta och gärna om att han vill "avskaffa systemet", och partiets valmanifest är mer eller mindre grundlagsöverskridande idéer som ska ”omstrukturera” den österrikiska demokratin.
Invandrare ska få sina medborgarskap indragna om de ”envist vägrar integrera sig”, enligt manifestet. Nödlagar ska kunna införas för att skrota asylrätten. Grundlagen ska ändras för att skydda landet från ”attacker” från EU, WHO och FN:s klimatpanel IPCC. Därtill ska barn ”skyddas” från dragqueens och ”könsförvirring”, skriver österrikiska Der Standard.
Slopat Ukrainastöd
Sedan Kickl tog över det skandalbefläckade partiet 2021 har han lyckats samla frustrerade väljare genom att framställa FPÖ som ett val mot etablissemanget. Kickl motsätter sig sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina, har spridit diverse konspirationsteorier om covid-19 och bildat ytterhögerallians med Ungerns Viktor Orbán i EU-parlamentet.
Inte minst lockar partiets främlingsfientliga retorik väljare som drabbats hårt av inflationen.
– Migrationen är ett problem – och pengarna som spenderas på alla migranter. Som österrikare har du inte en chans, säger 69-åriga Monika Skoff, som har en pension på drygt 1 000 euro i månaden, till AFP.
"En jordbävning"
Partiet, grundat 1955 av före detta nazister, ligger i de senaste mätningarna på 27 procent – strax före konservativa regeringspartiet ÖVP på runt 25 procent.
Vinner de måste de hitta en samarbetspartner för att nå majoritet, men hittills har inga partier sagt sig vilja ingå i en FPÖ-ledd regering. I stället har det hintats om en möjlig koalition mellan ÖVP, Socialdemokraterna och pro-europeiska Neos – vars partiledare kallat Kickl för "Putins nyttiga idiot" – för att kringgå FPÖ.
En sådan koalition riskerar dock att stärka Kickl och hans antietablissemangsretorik ytterligare, spår bedömare. Kickl kan då spela vidare på att han trots segern nekats förbundskanslerposten – och på så vis öka motsättningarna.
Fakta: Österrikiskt ytterhögerparti
FPÖ står för Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) och grundades 1955 av tidigare nazister.
Från att ha haft en mer liberal profil togs Frihetspartiet under 1980-talet i en mer högerradikal och populistisk riktning av dåvarande partiledaren Jörg Haider. FPÖ har ingått i flera olika regeringskonstellationer och drivit en mer eller mindre främlingsfientlig linje.
FPÖ har sedan länge nära band till Rysslands president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland. Vid annekteringen av Krim 2014 ställde sig partiledningen på Rysslands sida och var emot EU-sanktioner.
Herbert Kickl, född 1968 i Villach, valdes till FPÖ:s ledare i juni 2021. Sedan dess har partiets opinionssiffror lyft betydligt.