Kvinna i grön klänning med en svart halsband står i en uteservering med glasväggar och gröna bord i bakgrunden blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniela Elmgren besöker Svensk-Österrikiska föreningens årliga skördemiddag på Djurgården i Stockholm. Foto: SVT

Så tänker österrikarna i valet – ”Migrationsfrågan kan avgöra”

Uppdaterad
Publicerad

En främlingsfientlig maratonlöpare med nära band till Moskva stormar mot makten i Wien.

Ytterhögerpartiet FPÖ går mot en historisk seger i dagens österrikiska val. Frågan är om någon vill samarbeta med dem.

Herbert Kickl kallar sig Österrikes framtida "Volkskanzler" – samma term som nazisterna använde för Adolf Hitler på 1930-talet.

– Det är en målinriktad provokation med två syften: att få folk att prata och skicka tydliga signaler till partiets mest radikala hörn, säger journalisten Nina Horaczek, som skrivit en bok om Kickl, till AFP.

Frihetspartiets (FPÖ) ledare är likt sina föregångare starkt invandringskritiska. Kickl pratar ofta och gärna om att han vill "avskaffa systemet", och partiets valmanifest är mer eller mindre grundlagsöverskridande idéer som ska ”omstrukturera” den österrikiska demokratin.

Invandrare ska få sina medborgarskap indragna om de ”envist vägrar integrera sig”, enligt manifestet. Nödlagar ska kunna införas för att skrota asylrätten. Grundlagen ska ändras för att skydda landet från ”attacker” från EU, WHO och FN:s klimatpanel IPCC. Därtill ska barn ”skyddas” från dragqueens och ”könsförvirring”, skriver österrikiska Der Standard.

Slopat Ukrainastöd

Sedan Kickl tog över det skandalbefläckade partiet 2021 har han lyckats samla frustrerade väljare genom att framställa FPÖ som ett val mot etablissemanget. Kickl motsätter sig sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina, har spridit diverse konspirationsteorier om covid-19 och bildat ytterhögerallians med Ungerns Viktor Orbán i EU-parlamentet.

Inte minst lockar partiets främlingsfientliga retorik väljare som drabbats hårt av inflationen.

– Migrationen är ett problem – och pengarna som spenderas på alla migranter. Som österrikare har du inte en chans, säger 69-åriga Monika Skoff, som har en pension på drygt 1 000 euro i månaden, till AFP.

"En jordbävning"

Partiet, grundat 1955 av före detta nazister, ligger i de senaste mätningarna på 27 procent – strax före konservativa regeringspartiet ÖVP på runt 25 procent.

Vinner de måste de hitta en samarbetspartner för att nå majoritet, men hittills har inga partier sagt sig vilja ingå i en FPÖ-ledd regering. I stället har det hintats om en möjlig koalition mellan ÖVP, Socialdemokraterna och pro-europeiska Neos – vars partiledare kallat Kickl för "Putins nyttiga idiot" – för att kringgå FPÖ.

En sådan koalition riskerar dock att stärka Kickl och hans antietablissemangsretorik ytterligare, spår bedömare. Kickl kan då spela vidare på att han trots segern nekats förbundskanslerposten – och på så vis öka motsättningarna.

Två bilder. En äldre kvinna och personer som går förbi valaffischer i Österrike.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tänker österrikarna om valet – hör väljarnas tankar utanför vallokalen. Foto: Andreas Zernell/SVT & Andreea Alexandru/AP/TT
Herbert Kickl, tvåa från vänster, med partikamrater under ett första maj-event i Linz. Foto: Christian Bruna/AP/TT

Fakta: Österrikiskt ytterhögerparti

FPÖ står för Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) och grundades 1955 av tidigare nazister.

Från att ha haft en mer liberal profil togs Frihetspartiet under 1980-talet i en mer högerradikal och populistisk riktning av dåvarande partiledaren Jörg Haider. FPÖ har ingått i flera olika regeringskonstellationer och drivit en mer eller mindre främlingsfientlig linje.

FPÖ har sedan länge nära band till Rysslands president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland. Vid annekteringen av Krim 2014 ställde sig partiledningen på Rysslands sida och var emot EU-sanktioner.

Herbert Kickl, född 1968 i Villach, valdes till FPÖ:s ledare i juni 2021. Sedan dess har partiets opinionssiffror lyft betydligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.