• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som suttit fängslad två år i Kina utan rättegång. Foto: SVT

Europapolitiker skriver brev till Kinas president: Släpp Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till Kinas president kräver nu 37 europaparlamentariker att den gripne svenske bokförläggaren Gui Minhai friges. Alla partier bland de svenska politikerna står bakom brevet till Kinas president Xi Jinping.

I brevet kräver politikerna att Gui Minhai omedelbart och utan villkor släpps fri. Man pekar på hans rätt att få ta emot besök av familj, läkare och ambassadpersonal

– Han har ännu inte beviljats besök. Vi fortsätter att kräva att han återförenas med sin familj och släpps fri, säger Patric Nilsson på UD:s pressavdelning till SVT Nyheter.

Gui Minhai

Greps av civilklädda

Bokförläggaren greps för andra gången den 20 januari i år. Han arresterades ombord på ett tåg av civilklädda poliser, när han reste tillsammans med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai anklagas för att ha läckt statshemligheter. Den 8 februari framträdde han i kinesisk tv, flankerad av vakter.

Framträdandet var arrangerat som en presskonferens där Gui Minhai sade att svenska myndigheter bär skulden för hans situation.

Den regimtrogna tidningen Global Times anklagar svenska myndigheter för att ha försökt att frita honom och att planen var att ta Gui Minhai till Sveriges ambassad i Peking, mot hans vilja. I tidningens ledare undrar man om Sverige håller på med en ”Hollywoodfilm”. 

”Brutal handling”

Sverige och Kina har de senaste dagarna varit inblandade i en ordväxling där utrikesminister Margot Wallström kallat fängslandet en ”brutal handling”.

Tidigare har de svenska politikerna i Europaparlamentet tagit initiativ till en resolution som inte fick tillräckligt stöd och röstades ner.

Känslig litteratur

Gui Minhai och hans kollegor har via bokförlaget Mighty Current i Hongkong gett ut och sålt känslig populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Bland annat ska de ha arbetat på en ny bok om president Xi Jinping.

Förlaget har gjort sig känt för att ge ut böcker som är förbjudna i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet