Människor ber tillsammans under en dagens Juneteenth-firande i Atlanta, Georgia. Foto: TT/Joe Raedle

Tusentals samlas i juneteenth-protester

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 juni firades USA:s afroamerikanska befolkning ”juneteenth”, en minnesdag för frigivandet av de sista slavarna i USA 1865.

Ett firande som väntas bli större i år på grund av Black Lives Matter-rörelsens protester den senaste tiden.

– Får vi inte rätsida på detta, kommer rasismen att vara inbyggd i den amerikanska erfarenhetens dna, sa lokalpolitikern Eric Adams under en manifestation i New York.

Juneteenth firades från början i Texas, där USA:s sista slavar befriades den 19 juni 1865 när nordstaterna tog kontroll över staden Galveston, men är numera en nationell angelägenhet.

Dagen, som även kallas ”Freedom Day” eller ”Liberation Day”, blev en officiell helgdag i Texas 1980 och sedan dess har ytterligare 44 delstater följt efter. Juneteenth är dock ingen nationell helgdag.

George Floyd

I New York City meddelade borgmästaren Bill de Blasio på fredagen att juneteenth från och med nästa år kommer att vara en officiell helgdag även i New York, där tusentals personer under fredagen samlades för att hålla manifestationer.

”Vi har aldrig varit fria”

Under ett framträdande talade afroamerikanska New York-politikern Laurie Cumbo om vikten av att uppmärksamma juneteenth:

– Vi har aldrig varit riktigt fria i USA. Men det är vad den här rörelsen handlar om idag, det är en påminnelse om att vi inte är fria, det finns så mycket jobb kvar som måste göras.

Eric Adams, lokalpolitiker i Brooklyn, talade också om juneteenth under en manifestation:

– Sann frigörelse är något som måste förverkligas i det här landet.

Enligt New York Times har årets juneteenth uppmärksammats i USA ”som aldrig förr” och över hela landet har olika arrangemang hållits.

Trump ställde in

I vanliga fall firas dagen med parader, marscher och festivaler, men i år väntas även stora demonstrationer runt om i USA. Detta i kölvattnet av de globala protester mot polisbrutalitet och rasism som nu hålls i Black Lives Matter-rörelsens namn och som pågått sedan 46-årige George Floyd dödades under ett polisingripande i Minneapolis i maj.

I år har också dagen fått extra uppmärksamhet efter att president Donald Trump valt den 19 juni som dag för att återuppta sina massmöten inför höstens presidentval. Detta tillsammans med platsen för det första mötet, Tulsa i Oklahoma, ledde till protester och Trump valde senare att skjuta fram sitt möte en dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

George Floyd

Mer i ämnet