Demonstranter försökte med våld att ta sig in i parlamentet i Hongkong under måndagen. Foto: Tyrone Siu/TT

Protester i Hongkong vid årsdag – polisen svarade med tårgas

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har återigen intagit Hongkongs gator, nu i samband med att årsdagen av stadens överlämnande från Storbritannien till Kina 1997 uppmärksammas.

Batongslag och pepparsprej mötte demonstranterna, som försöker storma byggnaden där regionens lagstiftande råd har sitt säte.

– Det är en otroligt spänd situation i Hongkong, säger Kinaforskaren Oscar Almén till SVT.

Måndagens protester koncentrerades inledningsvis kring en flaggceremoni där flera skadades och greps. Åtminstone en demonstrant ska ha setts blöda från huvudet. 13 poliser ska även ha skadats i sammandrabbningarna med demonstranter.

Med hjälp av någon form av metallvagn har demonstranterna försökt ta sig in i byggnaden där det lagstiftande rådet sitter. Flera fönster ska ha krossats.

Oscar Almén som forskar om Kina på Uppsala universitet, säger att man kan se dagens våldsamheter som ett tecken på desperation hos vissa av de mer radikala som protesterar, men att det riskerar att splittra proteströrelsen.

– Vissa tror att det kommer få negativa konsekvenser. Man misstänker att Peking och de som är emot protesterna får vatten på sin kvarn, och det ger legitimitet för att använda mer våld mot demonstranter, säger Oscar Almén i en intervju i Morgonstudion i SVT.

Fortsatta protester

Protesterna har redan pågått i flera veckor. De började när ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut brottslingar till bland annat Fastlandskina presenterades. Lagförslaget har dragits tillbaka men protesterna har fortsatt, och utvecklats till ett mer allmänt missnöje med Hongkongstyret och dess högsta politiker Carrie Lam.

– Vad som än händer kommer vi inte att tappa hoppet, säger den 22-årige demonstranten Jason Chan.

Lam, som hållit sig borta från rampljuset de senaste veckorna, medverkade vid flaggceremonin. Men både hon och andra högt uppsatta höll sig inomhus på grund av ”dåligt väder”.

Något liknande har aldrig tidigare inträffat under de 22 år som dagen har högtidlighållits.

– Det som har hänt under de senaste månaderna har orsakat konflikter och dispyter mellan styret och invånarna. Det har fått mig att fullt ut förstå att som politiker måste jag vara mer medveten och bättre förstå människors känslor, sade Carrie Lam under ceremonin.

”Risk att man tappar sympati”

Forskaren Oscar Almén säger att det är svårt att säga vad protesterna kommer att leda till.

– Det är en otroligt spänd situation. Det finns en tydlig koppling till protesterna 2014 och att situationen försämrats sedan dess gör att konflikten blivit mer intensiv.

Kan protesterna leda någonstans?

– Jag tror att ju mer våldsamma protesterna är, desto större är risken att man förlorar sympati från en majoritet som tycker att Kina går för långt, säger Oscar Almén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.