Protester i Madrid mot ”orättvisa” lokala åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det regionala styret i Madrid beslutat att införa striktare restriktioner i särskilt coronadrabbade stadsdelar har det pågått protester i den spanska huvudstaden. På söndagen samlades hundratals personer åter utanför det regionala parlamentet för att visa sitt missnöje mot de nya reglerna – som främst drabbar låginkomsttagare.

För att bromsa den snabbt ökande virusspridningen i Madrid har nya regler införts som innebär att drygt 850 000 invånare inte får lämna sina bostadsområden annat än för arbete, skola eller medicinska skäl. Utöver det har parker stängts ner och barer och restauranger får inte hålla öppet efter klockan 22.

De berörda stadsdelarna är främst tätbefolkade låginkomstområden och demonstranterna anser att begränsningarna leder till att vissa invånare stigmatiseras och riskerar att förlora inkomst, rapporterar The Guardian.

”Det är inte isolering, det är segregation” och ”Inga klassbaserade nedstängningar”, var budskapen från demonstranternas plakat under söndagens protester.

Regeringen vill se hårdare tag

På fredagen meddelade regionstyret att ytterligare 167 000 personer ska omfattas av reglerna vilket innebär att nästan en miljon av Madrids 6,6 miljoner invånare påverkas. Samtidigt forsätter regeringen att trycka på för att restriktionerna ska gälla för hela huvudstaden samt alla tätbefolkade områden omkring den.

– Det är dags att agera med beslutsamhet för att kontrollera pandemin, säger hälsominister Salvador Illa under en presskonferens enligt BBC.

Protester mot de tilltagande coronarestriktionerna pågår på flera håll i världen. På lördagen samlades tusentals personer på Trafalgar Square i centrala London för att demonstrera mot de nya begränsade öppettiderna för barer och restauranger och munskyddskraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.