Protester har brutit ut i städerna Istanbul, Ankara och Izmir i sydvästra Turkiet för att demonstrera mot regeringsbeslutet att lämna konventionen som kräver att lagstiftning införs för att bekämpa våld mot kvinnor och flickor.
– Jag kände mig inte trygg som kvinna ens innan detta men det fanns i alla fall en lag, ett beslut som jag lutade mig mot. Men nu känns det som att jag inte har något stöd. Jag känner mig utsatt, säger Ozlem Tekin, en av demonstranterna i Istanbul till nyhetsbyrån Reuters.
”Beslutet är oacceptabelt”
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, drabbas 38 procent av kvinnor i Turkiet för våld i nära relation någon gång i livet, jämfört med 25 procent av kvinnor i Europa. Demonstranterna vill att Erdogan drar tillbaka sitt beslut och håller fast vid Istanbulkonventionen.
– Det här beslutet är oacceptabelt. Jag tycker alla kvinnor i Turkiet borde protestera mot det här beslutet oavsett åsikter, bakgrund eller trosuppfattning, säger Hande Avicioglu.
Nationella lagar ska skydda kvinnor
Flera konservativa i Turkiet och i Erdogans parti AKP, har uttryckt kritik mot Istanbulkonventionen och dess uttalade mål att främja jämställdhet som de menar underminerar familjevärderingar och främjar homosexualitet.
När beslutet kom igår att Turkiet ska överge konventionen lämnades ingen officiell förklaring, men regeringstoppar uttalade sig om att inhemska lagar skulle skydda kvinnor bättre än internationella lösningar. Vice president Fuat Oktay twittrade att landets kvinnor bäst skyddas genom att ”bevara Turkiets traditionella sociala struktur”.
Fakta: Istanbulkonventionen
Europarådets Istanbulkonvention är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.
Det är den första juridiskt bindande konventionen om våld mot kvinnor i Europa och öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i Turkiet.
I Istanbulkonventionen fastslås att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.
Stater som ratificerar dokumentet förbinder sig att upprätthålla en viss juridisk standard gällande exempelvis våldtäkt, sexuella övergrepp, könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.
2019 hade konventionen signerats av 45 stater och EU. Turkiet var först att ratificera konventionen. Flera EU-länder som undertecknat har dock ännu inte ratificerat.
Källa: Europaparlamentet