I Wien pågår den årliga balsäsongen för fullt. Många yrkesgrupper har sina egna traditionstyngda baler, som sockerbagarna, taxiförarna och kaffehusen. En av de mest påkostade balerna är Akademikerbalen som organiseras av frihetspartiet FPÖ. Det invandringsfientliga partiet sitter i en koalitionsregering med det borgerliga ÖVP, med den unge Sebastian Kurz som kansler.
Vänsterprotester
Det är också en tradition att vänstergrupper protesterar utanför balsalarna, särskilt vid den kändistäta Operabalen. I år har tre demonstrationståg föranmält protester vid Akademikerbalen, som anses stå nära de österrikiska kamratföreningarna Burschenschaften. På sammankomsterna upprätthålls ofta gamla traditioner med uniformer och ritualer.
FPÖ-ledaren Strache besökte kamratföreningen Germania i juni 2017, enligt medierna Der Spiegel och Falter, som också publicerar bilder på Strache i gruppens traditionella huvudbonad.
Sångbok avslöjad
Germania bildades 1917 med mottot ”tysk och trogen i nöd och död”. En sångbok från 1997 med grova antisemitiska texter beslagtogs av polisen efter mediernas avslöjanden.
Strache dementerar att han deltagit i ett möte i föreningens regi och har förklarat att det inte får förekomma antisemitism i FPÖ eller på Akademikerbalen. FPÖ-politikern Udo Landbauer har förklarat sitt medlemskap i Germania som vilande och förnekar kännedom om sångboken.
Kurz fördömer
Förbundskansler Sebastian Kurz har tagit avstånd från innehållet i sångtexterna och kallar dem ”rasistiska, antisemitiska och vedervärdiga”.
Österrikes judiska organisation IKG, bojkottar parlamentets minneshögtid för Förintelsen under lördagen, i protest mot att Frihetspartiet sitter i regeringsställning. FPÖ fick 27,4 procent av rösterna i valet 2017.