Grannarna Terje Lien och Maria Holtane-Berge var först på plats och räddade ungdomarna ur vattnet och tog hand om de svårt sårade. Nu kämpar de mot minnesmärket som de menar blir en alltför svår påminnelse om det de försöker att lägga bakom sig. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Protester mot minnesmärke vid Utöya: ”Som att leva på en kyrkogård”

Uppdaterad
Publicerad

De boende vid Utöya gör nu allt för att stoppa det planerade minnesmärket för offren.

Den svenske konstnären Jonas Dahlbergs vinnande bidrag ”Memory wound” river upp alltför många sår menar de boende, som själva var först på plats för att rädda liv den 22:a juli 2011.

– Vi ser ju Utöya varje dag. Ska vi sen ha minnesmärket också kan vi varken se åt höger eller vänster, och rakt fram ser vi ungdomarna framför oss i fjorden så som vi såg dem den 22 juli.

Maria Holtane-Berge sitter på sin terrass med utsikt över vattnet och försöker förklara.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Utsikten mot Utöya är bedövande vacker denna försommardag, men Maria och grannarna Terje Lien och Anita Johbraaten ser något helt annat när de ser ut över Tyrifjorden.

– Det var så kallt i vattnet den där dagen, säger Terje, och ungdomarna simmade rakt ut i fjorden.

– De var skräckslagna, jag plockade upp 27 stycken i båten.

– De var så kalla och blöta. De grät och skrek efter sina vänner, säger Anita, som tog hand om dem som överlevt.

LÄS MER: Ny plats föreslås för Utöya-monumentet

”Minnesmärket blir för mycket”

Själv tog Maria Holtane-Berge emot de svårt skadade nere på kajen. Hon leder nu motståndet mot minnesmärket.

– Jag ser det framför mig varje dag. En var skjuten i huvudet och hostade blod. Jag gjorde vad jag kunde för att hjälpa. 

– Utöya kommer alltid att finnas där och det måste vi förhålla oss till, men det andra, minnesmärket, det blir för mycket.

”Man vill inte tänka på ungdomar i vattnet”

Det var den svenske konstnären Jonas Dahlbergs bidrag ”Memory wound” som vann tävlingen om utformandet av det nationella minnesmärket. En klippa ska delas i två, som ett minnets sår i berget.

Det omdiskuterade minnesmonumentet ”Memory wound”. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Men de starka protesterna har fått regeringen att lägga byggplanerna på is. Istället snabbutreds ett nytt alternativ, med en minnesplats på kajen vid färjan. Men även det nya förslaget har väckt protester.

– Det som hände rivs upp. Jag får känslan av att jag bor på en kyrkogård, säger Terje Lie.

– Jag ser glimtar av det hela tiden, med ungdomarna i vattnet. Det är inget man vill tänka på.

Vill ha boendes synpunkter

Hege Njaa Aschim på den statliga byggnadsmyndigheten Statbygg, är en av dem som nu arbetar med att förankra det nya förslaget, så att bygget kan börja.

– Om vi får med de boendes synpunkter och rapporterar dem vidare och de upplever det som en bra process så har vi gjort ett bra jobb.

Även om det blir ett minnemärke på en plats där de inte vill ha det?

– Ja, även om det blir så att de inte får det precis som de önskar.

Vill inte se det varje dag

Senast den 15 juni ska utredningen om en ny placering av minnesmärket vara klar. 

– Vi vill att de lägger det på en plats där vi inte behöver se det varje dag, säger Maria Holtane-Berger, inte här där vi bor.

Men kan man inte förstå att de som förlorade sina nära vill ha ett minnesmärke att gå till?

– Jo, det förstår vi. Vi har inget emot att de får sitt ställe, men en nationell minnesplats som ska dra till sig folk från hela världen tycker vi är för svårt att leva med.

Konstnären Jonas Dahlberg som ritat det vinnande bidraget i den konstnärliga tävlingen om utformningen av minnemärket, ”Memory wound”, har avböjt att kommentera protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet