Ett av de två partierna, som kan se till att Spaniens politiska karta skrivs om, är vänsterpartiet Podemos.
Agenda har träffat Pablo Soto, ung lokalpolitiker i huvudstaden Madrid, som styrts av högern i 24 år. Han representerar vänsterpartiet ”Ahora Madrid”. Partiet, som är lierat med Podemos, fanns inte för ett år sedan men styr nu huvudstaden sedan lokalvalen i maj.
– Jag vill inte kalla det revolution för då börjar folk tänka på våld. Men det är en sorts politisk revolution. En demokratisk revolution som föddes ur ingenting.
Pablo Soto kallar sig demokratiaktivist. Han är till yrket dataprogrammerare och trodde aldrig att han skulle bli lokalpolitiker. Han är ansvarig för stadens information till medborgarna.
– Det är lite galet för vi måste bygga upp allt från början. Det fanns inte en enda avdelning för medborgarinsyn!
En ny generation politiker
Pablo Soto tillhör Spaniens nya generation politiker sprungna ur medborgarrörelsen 15 M, uppkallad efter den stora demonstrationen i Madrid den 15 maj 2011. Vid demonstrationen, som kom att förändra många spanjorers liv, protesterade man mot åtstramningarna efter den ekonomiska krisen men framförallt mot de etablerade partierma.
Det var ur den vreden som det nya vänsterpartiet Podemos föddes. Med den karismatiske ledaren Pablo Inglesias fortsatte man att protestera.
I valet till Europaparlamentet fick Podemos 1,2 miljoner spanjorers röster, en sensation för ett parti som då bara funnits i tre månader.
Politik till för alla
På söndag 20 december ställer Podemos upp i valet till det nationella parlamentet. De etablerade partierna har försökt hantera Podemos plötsliga framgångar och vässar argumenten inför valet.
– Podemos använder sig av slagord och budskap som kan vara mycket tilltalande i ett krisdrabbat samhälle men sedan visar det sig att de inte kan omsättas i praktiken, säger Andrea Levy, som sitter i partistyrelsen för regeringspartiet Partido Popular.
Podemos tycks dock inte längre ha lika stort stöd. I början av året fick partiet över 20 procent av rösterna i vissa opinionsundersökningar. I den senaste mätningen från opinionsinstitutet CIS ligger stödet under tio procent.
Enligt statsvetaren José Ignacio Torreblanca, som skrivit en bok om Podemos, har det varit lätt för Podemos att ge en bild av läget i samhället medan partiets förslag till lösningar har svårare att vinna gehör.
– Podemos problem är att de gjorde en bra analys av vad som gått snett i Spanien men folk har nog inte lika stort förtroende för dem när det gäller hur vi ska komma vidare för då framstår de som alltför radikala, säger José Ignacio Torreblanca.
Enligt José Ignacio Torreblanca har Podemos på sätt och vis vunnit oavsett hur det går i valet. De andra partierna har tvingats att bli öppnare.
– Podemos har visat att politik är till för alla, säger han.
Se Sharon Jåmas hela reportage från Spanien genom att klicka på bilden längst upp i artikeln.