Det är nu nästan tre veckor sedan det hårt kritiserade presidentvalet i Belarus. Sedan dess har massiva protester skakat landet, vilka mötts av tungt utrustad polis och militär.
Demonstranterna, som kräver ett nyval, har vittnat om tortyr och misshandel av säkerhetsstyrkorna.
Den krisartade utvecklingen har fått en allt mer pressad Alexander Lukasjenko att vidta åtgärder. Tidigare i veckan uppmanade presidenten, beväpnad med ett automatvapen, militären till ”full stridsberedskap”.
Bad Putin om hjälp
På torsdagen meddelande Rysslands Vladimir Putin att han ombetts att sätta upp en polisiär reservstyrka av Lukasjenko. Detta för att skicka hjälp ifall situationen i Belarus skulle eskalera, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska Interfax.
Putin, som ska ha lovat att inte använda styrkan om inte absolut nödvändigt, säger dock att det inte finns någon anledning att gå in i Belarus i nuläget. Presidenten menar tvärtom att läget ser ut att ha lugnat ner sig en aning.
– Det finns inget sådant behov just nu, och jag hoppas att det inte kommer att uppstå, säger Vladimir Putin, enligt AP.
Försämrat säkerhetsläge
Alexander Lukasjenko har, förutom att skicka ytterligare militära styrkor till landets gränser, också anklagat sina västliga grannländer för att bedriva ett lågintensivt krig mot Belarus. Ett av dem är Natolandet Polen som förnekar påståendet, men som också säger att de följer utvecklingen noga.
En ökad militär aktivitet i Östersjön, bestående av Nato-styrkor och en rysk övning, har även fått Sverige att reagera genom att skicka extra trupper till Gotland. Detta som en signal till omvärlden.
Risken för en konflikt är dock fortfarande låg, enligt Försvarsmakten.