Rysslands författningsdomstol godkände på måndag en lag om konstitutionella ändringar som skulle göra det möjligt för Vladimir Putin, 67, att vara kvar vid makten i ytterligare 16 år, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Lagen måste dock fortfarande godkännas i en nationell omröstning som planeras till den 22 april. Det är en omröstning som Valentina Matvienko, talman i parlamentets överhus, har slagit fast ”måste hållas trots olika bekymmer med coronavirus”.
Parlamentets under- och överhus har redan, liksom regionala parlament, sagt ja i olika omröstningar.
Vid makten sedan 2000
Enligt gällande lag skulle Putin inte kunna kandidera för president igen 2024 på grund av begränsningar av mandatperioder. Men den nya åtgärden skulle ”nollställa” hans mandatperioder och tillåta honom att vara president i ytterligare två sexårsperioder. Han har varit vid makten sedan 2000.
Andra konstitutionella förändringar stärker det ryska presidentskapet ytterligare och betonar den ryska lagens prioritering framför internationella normer, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Fakta Rysslands statsskick
Ryska federationen är en federal republik. Ryska federationens författning ändrades 12 december 1993 och ersatte då den sovjetiska författningen från 1978.
Författningen från 1993, tillsammans med det politiska systemet i Ryska federationen, ger presidenten omfattande makt. Samtidigt behöver regeringen stöd och förtroende från parlamentet. Om det råder oenighet mellan president och parlament har presidenten, enligt författningen, det avgörande ordet.
Genom ett tillägg i författningen 2008 förlängdes mandatperioden för både statschefen (presidenten) och parlamentet. Ryska federationens presidentperiod är numera sex år, i stället för som tidigare, fyra år. Presidenten kan också väljas om mer än en gång.
2008 års författningsändring innebar att Vladimir Putin kunde väljas om för en fjärde mandatperiod i valet 2018.
Parlamentet, eller det lagstiftande och representativa organet, är Ryska federationens federala församling, som består av två kamrar. Federationsrådet och statsduman.
Författningsdomstolen består av 19 domare, vilka föreslås av presidenten och utses av federationsrådet.
Nästa parlamentsval hålls 2021 och nästa presidentval 2024.
Ryssland kommer på plats 138 av 180 länder i organisationen Transparency Internationals index över världens mest korrupta länder (där de minst korrupta länderna ligger högst).
Källa: Nationalencyklopedin/TT.