Måndag 12 juni planerar den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj nya stora demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Senast han uppmande ryssarna att demonstrera, i slutet av mars, blev uppslutningen oväntat stor.
LÄS MER: Risk för våldsamheter i Ryssland
– Möjligheterna att agitera i tv och på nätet är inte särskilt många i dag. Men när människor ser tiotusentals eller hundratusentals likasinnade på gatorna, så påverkas den allmänna opinionen – och därför är massdemonstrationer viktiga, säger Michail Chodorkovskij som intervjuas via skype på sitt kontor i London av SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.
Finns det någon oppositionspolitik alls i Ryssland?
– Hur diktatorisk regimen än är – och i Ryssland är den lyckligtvis än så länge bara auktoritär – så finns det alltid personer som inte är beredda att låta makthavarna fatta beslut kring deras framtid utan vill vara med och fatta besluten själva, säger Michail Chodorkovskij och fortsätter:
– Problemet för makthavarna är att de efter snart två årtionden vid makten inte kan förutsäga när de små lokala brasorna som oppositionen värmer händerna vid börjar sprida sig som en löpeld till hela valmanskåren.
LÄS MER: Efter tio år i fängelse: Oljemagnat blir fri
Gästade Sverige för två år sedan
Michail Chodorkovskij gästade för två år sedan Sverige i samband med att hans bok ”Mina medfångar” gavs ut på svenska. Han samtalade med Carl Bildt på Kulturhuset i Stockholm och SVT:s Elin Jönsson fick en intervju med honom där han bland annat sade att ”Putin har haft sin storhetstid”.
Hur ser ni på president Putin i dag?
– Jag har givetvis svårt att se på Putin med ofärgade glasögon. Det var ju han som såg till att jag tillbringade tio år i fängelse. Men om jag ska försöka vara objektiv kan jag säga att Putin till en början ansträngde sig för att åstadkomma mycket för landet. Det kanske inte gick så bra, men han ansträngde sig åtminstone, säger Michail Chodorkovskij.
LÄS MER: De mest kända Putin-kritikerna och vad som hände med dem
”Putin trodde han var allsmäktig”
Han säger att Putin hade hjälp av de stigande oljepriserna, men att de också förvred huvudet på honom:
– Han trodde att han var allsmäktig. De personer som han omgav sig med under den här tiden ingav honom en känsla av att han var utvald. Med utgångspunkt i denna uppfattning om sig själv begick han en rad politiska misstag med tuffa och otrevliga konsekvenser. Det gäller till exempel händelserna i Ukraina och relationerna med våra grannländer.
Men det är ett faktum att Putin är Rysslands mest populära politiker även om ni anser att folk är trötta på honom. Alla, eller nästan alla, tycker att det inte finns någon bättre. Varför är det fortfarande så?
Michail Chodorkovskij svarar med en motfråga:
– Vad innebär det egentligen att 80 procent enligt opinionsmätningarna är beredda att rösta på Putin? När man frågar de här 80 procenten om de skulle vilja ha någon annan i stället för Putin, svarar 43 procent ja, men att de inte vet vem det skulle vara, säger han.
LÄS MER: Analys av Eva Elmsäter: Envis Navalnyj en utmaning för Putin
Han säger också att det finns en orsak till att de inte vet:
– Putin avlägsnar från den politiska arenan alla som skulle kunna utgöra konkurrenter till honom.
LÄS MER: Chodorkovskij lovar att inte återvända till Ryssland
Varför skulle ryssarna tro på just er? Många anser ju att ni blev Rysslands rikaste man genom att göra en massa illegala, eller åtminstone suspekta affärer. Varför ska de – eller jag – lyssna på er?
”Jag försöker inte övertyga er”
– Jag försöker inte övertyga er om att ni ska tro på mig. När jag säger att det behövs ett oberoende rättsväsende håller de flesta ryssar med. Ryssland behöver en stark regering, ansvarig inför parlamentet och samhället. Ryssland behöver också en inflytelserik och oberoende opposition. Det behöver alla normala länder på 2000-talet. Det behövs ett starkt lokalt självstyre.
– Det ska man tro på, och inte på en ensam ledare, oavsett om namnet är Chodorkovskij, Navalnyj, Gudkov eller något annat. Det är inte tsaren som behöver bytas ut, utan systemet, säger Michail Chodorkovskij.
Se intervjun i Agenda söndag 11 juni kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Det blir också en intervju med Dagens Nyheters Moskva-korrespondent Anna-Lena Laurén, inför morgondagens planerade demonstrationer i Ryssland.
Här kan du också se hela intervjun med Michail Chodorkovskij.