Att det är Syrien som är i fokus råder det inga tvivel om, när Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan möts i dag i Moskva. Inte minst frågan om en turkisk kontrollerad ”säkerhetszon” i norra Syrien, något Ryssland väntas motsätta sig.
Ryska medier har inför mötet spekulerat i en möjlig kompromiss där syriska regimen och dess ryska allierade får återta Idlibprovinsen i norra Syrien, i utbyte mot att Turkiet får fria händer i andra nordsyriska gränsområden som i dag styrs av främst kurdiska grupper.
När de två skakade hand inför kamerorna inför mötet, var det dock större tonvikt på den mindre kontroversiella frågan om handel länderna emellan. Båda ledare slog an en vänskaplig ton, inför de riktiga samtalen och Putin nämnde bara Syrien en gång.
– Jag tror att mötet kommer att få en positiv effekter på våra relationer, sade å sin sida Erdogan, och lyfte fram växande ekonomiskt utbyte.
– Det betyder att banden stärks mellan Ryssland och Turkiet.
Mer rivaler än vänner
De två ledarna har befunnit sig på motsatta sidor i det syriska inbördeskriget, med Ryssland som syriske presidenten Bashar al-Assads kanske viktigaste allierade på världsscenen, och Erdogans Turkiet som en av de främsta rebellsponsorerna.
Den överlag indirekta rivaliteten blossade upp i öppen konflikt när Turkiet 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid syrisk-turkiska gränsen. Först sommaren 2017 lappade de två länderna ihop relationen, efter ett toppmöte mellan Erdogan och Putin i St Petersburg.
De syriska kurder som etablerat ett långtgående självstyre i delar av norra Syrien fruktar Turkiets planer på en ”säkerhetszon”. Det med misstankar om en stundande turkisk offensiv mot kurdiska områden.
Turkiet anser att de kurdiska myndigheterna där bara är en förgrening av i Turkiet terrorstämplade kurdiska rörelsen PKK, som länge utkämpat en blodig konflikt med Turkiet.
Trumps julklapp: Syrienkriget
Turkiet har alltid haft en stor potentiell roll i Syriens krig – det är en stor regional kraft som dessutom har en lång landgräns med Syrien. Men den turkiska betydelse växte ytterligare när USA:s president Donald Trump innan jul meddelade att amerikanska trupper ska lämna Syrien och i princip lämna över ansvaret för kampen mot IS till Turkiet, efter ett telefonsamtal med Erdogan.
Erdogan kunde glädja sig åt en välkommen juklapp medan det amerikanska utrikespolitiska etablissemanget satte pepparkakorna i halsen, och Trumps beslut ska ha fattats utan samförstånd med Vita husets säkerhetsrådgivare.