Det kan ha varit ”patriotiska hackare” som angrep USA, föreslog Putin, men underströk också att dessa i så fall inte agerat på uppdrag av den ryska staten. I och med uttalandet skruvar han på sig en aning: Från att tidigare helt ha förnekat att it-attackerna kommit från Ryssland, eller utförts av ryska medborgare, medger han nu att så kan vara fallet, sa Putin under torsdagen, rapporterar CNN.
I skönmålande omskrivningar jämställer han hackare med konstnärer, som han menar skulle kunna ha agerat på känsla.
– (Konstnärer) kan agera å sitt lands vägnar. De vaknar på morgonen, är på bra humör och målar tavlor. Det är likadant med hackers. De vaknade i dag, läste något om bilaterala relationer, säger han, och fortsätter:
– Om det är patriotiska så bidrar de med något de tror är rätt, genom att fajtas med dem som säger dåliga saker om Ryssland.
LÄS MER: Det här har hänt: Misstänkta hackerattacker mot USA
”Regeringen gör inte sådant”
Från att en längre tid ha misstänkt Ryssland för att ligga bakom hackerattackerna, riktade USA för första gången i oktober förra året officiella anklagelser mot Ryssland. Från rysk sida har man hela tiden förnekat någon som helst inblandning i saken. Putin svarade så sent som i mars ”Märk mina ord: nej”, på frågan om rysk inblandning.
Under torsdagen fortsatte han att slå ifrån sig alla anklagelser om att den ryska regeringen skulle ha beställt angreppen, men inflikade att hackare medvetet kan ha fått det att se ut som om Ryssland ligger bakom.
– Det viktigaste här är att vi inte gör detta på regeringsnivå. För det andra kan jag föreställa mig att vissa gör detta medvetet, bygger denna kedja av attacker på ett sätt för att det ska se ut som om Ryssland är avsändare för de här attackerna. Modern teknik gör detta enkelt.
LÄS MER: Danmark anklagar Ryssland för hackerattack mot försvaret
”Hackare kan inte påverka väljare”
Men han påpekade också att även om hackare haft som intention att påverka utgången av valet, är det otänkbart att det skulle lyckas.
– Ingen hackare kan påverka valkampanjer i något land i Europa, Asien eller Amerika, säger han och vidareutvecklar:
– Jag är säker på att inga hackare kan påverka en valkampanj i ett annat land. Det kommer helt enkelt inte fastna i väljarnas medvetande, i nationens medvetande.
Dessutom hävdar Rysslands president Vladimir Putin att den amerikanska underrättelsetjänsten kan ha förfalskat bevis kring hackningar under USA:s presidentvalskampanj.
Putin hoppas på bättre relationer till USA
Vid det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg vädjade Putin till amerikanska affärsmän att bidra till att relationen mellan Moskva och Washington förbättras.
– Hjälp oss att återställa den politiska dialogen till det normala, sade Putin.
LÄS MER: Macrons kampanj bekräftar hackerattacker
Förre FBI-chefen vittnar nästa vecka
Parallellt med anklagelserna mot Rysslands påstådda it-intrång pågår en nyligen påbörjad brottsutredning kring kopplingen som Ryssland kan ha haft med Trumps valkampanj i höstas.
Den förre FBI-chefen James Comey fick sparken av president Donald Trump den 9 maj. Den officiella förklaringen var FBI:s hantering av undersökningen av Hillary Clintons officiella e-post på en privat server. Men många pekade på FBI:s utredning av Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Utredningen har nu tagits över av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som ska ha haft ett privat möte med James Comey.
Comey väntas torsdagen den 8 juni vittna om anklagelserna angående att Trump ska ha tvingat honom att avsluta en undersökning kring Rysslands eventuella inblandning i höstens presidentval.