Putin tystar kritiska röster

Uppdaterad
Publicerad

Ryssar som protesterar mot kriget i Ukraina utsätts för allt tuffare behandling av polis och säkerhetstjänst. Fler än 15 000 personer uppges ha gripits och polis söker nu upp kritiska personer i deras hem, enligt Anders L Pettersson vid CRD, Civil Rights Defenders.

Den fjärde mars infördes en ny lag med syfte att tysta röster kritiska mot kriget. Det har blivit förbjudet att sprida “falska” nyheter om den ryska försvarsmakten, som att Ryssland brutalt överfallit sitt grannland och att det är fullt krig med många civila och militära offer. Den som sprider sådana uppgifter riskerar upp till 15 års fängelse.

Sedan lagen infördes har minst 15 000 personer gripits, enligt Civil Rights Defenders.

Kriget i Ukraina

”Finns både rädsla och mod”

Organisationen är i kontakt med ryska människorättsförsvarare som fortfarande vågar prata om kriget, bland de OVD-Info som stöttar många som drabbas av politisk förföljelse i Ryssland.

– Det finns absolut en rädsla, men också en beslutsamhet och ett mod att fortsätta protestera, berättar Anders L Pettersson, exekutiv chef vid Civil Rights Defenders.

Lärare greps för att han inte ljög

Två händelser berör Anders L Pettersson särskilt:

– Det ena är en geografilärare som vägrade följa riktlinjerna om hur man får prata om kriget. Han sparkades från sitt jobb och rektorn hotade med att hon skulle göra allt hon kan för att få honom fängslad. Läraren har tvingats lämna landet. Och det är en lärare, inte en politisk aktör.

– Det andra var en pappa som satte upp en flagga i fönstret, en blågul handritad flagga som han gjort tillsammans med sitt barn. Det var någon förbipasserande som såg den och senare kom polisen och grep pappan, berättar Anders L Pettersson.

Optimistisk trots allt

De flesta som grips släpps inom ett par timmar eller något dygn. Gripanden har skett på 55 olika platser i Ryssland, men den politiskt styrda rättsapparaten maler långsamt. Det är inte säkert att alla åtalas eller döms, men historien visar att ryska domstolar har långt minne.

Ytterligare en rysk lag godkändes av Vladimir Putin under fredagen den 25 mars – som kan ge upp till 15 års fängelse för spridning av ”falsk information” om ryska myndigheters arbete utomlands, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet