Rafah-övergången

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gränsövergången i Rafah är den enda vägen in eller ut ur Gazaremsan. Foto: Reuters

Rafah enda vägen ut ur Gaza – så fungerar övergången till Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kunde de första svenskarna lämna Gazaremsan via gränsövergången i Rafah. Övergången är den enda vägen ut ur Gaza och nästan omöjlig att passera om man inte har ett utländskt medborgarskap.

Sedan 2007 har Gazaremsan varit objekt för en blockad, både från Israel och Egypten som området gränsar till i söder. Innan kriget mellan Hamas och Israel påbörjades den 7 oktober har det funnits tre gränsövergångar. De som kontrolleras av Israel är nu helt stängda och allt som ska in eller ut ur Gazaremsan måste därmed passera Rafahövergången till Egypten.

Även om man lyckas ta sig till gränsen är det svårt att ta sig igenom. Det kräver att man finns med på en av de listor palestinska myndigheter publicerat och som godkänts av egyptiska och israeliska myndigheter, rapporterar Reuters.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är en ganska kaotisk situation. Många väntar vid gränsen på att få veta någonting. Om de finns på listor och i så fall när de skulle kunna få tillstånd att passera, säger Helena Lindholm som är professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet.

Öppningen av övergången förhandlades fram mellan Egypten, Israel och Hamas, med USA och Qatar delaktiga.

Egypten rädd för kvarvarande flyktingar

Anledningen till att gränsövergången är stängd för personer som inte har ett medborgarskap utomlands är att Egypten inte vill ta emot personer som kanske inte kommer att lämna landet.

– Man är rädda för att palestinier inte sedan skulle kunna få lov att återvända till Gazaremsan, utan bli en ny generation flyktingar som får leva i flyktingläger. Kanske i Sinaiöknen i Egypten.

– Man är också rädd och orolig för vad det skulle innebära att ta emot en stor grupp människor på flykt. Man är rädd för att det skulle leda till ökad instabilitet och ökade ekonomiska och politiska problem.

Hör Helena Lindholm om Rafahövergångens betydelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet