Den 150-sidiga rapporten täcker en rad misslyckanden och framgångar, rapporterar BBC. De deltagande parlamentsledamöterna kallar coronapandemin för ”den största fredstida utmaningen” på över ett århundrade.
Det ledamöterna i kommittén främst granskat är hur tory-regeringen, uppbackad av sina smittskyddsexperter, agerat under den första pandemivågen som inleddes den 31 januari 2020 med de första brittiska fallen.
Kritik mot saktfärdighet
Skarp kritik riktas mot den inledande strategin att försöka uppnå så kallad flockimmunitet. Detta ledde till att nedstängningen av samhället, som i England blev mycket långtgående, fördröjdes ända till den 23 mars. Ett faktum som sägs ha kostat åtskilliga människoliv.
Därefter kom nya nedstängningar i november 2020 och även januari 2021. De hävdes först den 19 juli.
Grupptänkande, ett psykologiskt begrepp om hur främst beslutsfattare som arbetar under stark press tenderar att utplåna sitt kritiska omdöme till förmån för att nå enighet i gruppen, anses i rapporten vara anledningen till varför Storbritannien har den åttonde högsta covidrelaterade dödssiffran i världen.
Tory-ledamoten Jeremy Hunt, som ingått i kommittén, menar att det varit omöjligt att göra allting rätt:
– Storbritannien har kombinerat stora framgångar med stora misstag. Det är livsviktigt att ta lärdom av bådadera.
Labours skuggminister för hälsofrågor, Jonathan Ashworth, betecknar rapporten som ”fördömande” och menar att den visar på regeringens monumentala misslyckande.
Snabb vaccinering
Kommittéledamöterna, som hämtats från samtliga partier i parlamentet, är betydligt mer positiva till det effektiva vaccinationsarbetet som inleddes redan den 8 december. Storbritannien såg till att snabbt få tillgång till ett stort antal doser och lyckades tidigt komma igång med vaccinationer.
Totalt har coronapandemin krävt 150 000 liv i Storbritannien vilket gör landet till ett av de hårdast drabbade i Europa.