Evan Gershkovich, amerikanska journalist på plats i rättegångssalen i Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya bilder visar den amerikanske journalisten Evan Gershkovic på plats i rättssalen. Foto: Reuters

Rättegång mot journalisten Evan Gershkovich inleds – riskerar 20 år i ryskt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången i Ryssland mot den spionanklagade amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.

Vid en fällande dom riskerar han upp till 20 år i ryskt fängelse.

Rättegången mot den amerikanske journalisten Evan Gershkovich, som hålls bakom stängda dörrar, inleddes på onsdagen i ryska Jekaterinburg. Innan utfrågningen fick reportrar kort filma Gershkovich som stod i en glasbur med rakat huvud, rapporterar Reuters.

I mars 2023 greps Evan Gershkovich, reporter vid tidningen Wall Street Journal, av den ryska säkerhetstjänsten i Jekaterinburg.

Gershkovich, som sedan dess suttit fängslad, har på oklara grunder åtalats för spioneri för USA:s räkning. Han påstås av ryska myndigheter ha tagits på ”bar gärning” när han ska ha försökt komma över hemlig information om den ryska militären.

I samband med rättegångsstarten hävdade åklagaren Mikael Ozdoyev att Gershkovich samlade in hemlig information om ett försvarsföretags verksamhet på uppdrag av CIA.

Avfärdar anklagelser

Gershkovich förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Både hans arbetsgivare Wall Street Journal och USA har avfärdat anklagelserna som grundlösa och helt fabricerade.

– Jag tycker att det är ganska tydligt att (Evan) plockades upp med syftet att kunna utväxlas. Evan är en gisslan. Han är en förhandlingsbricka och Putin håller honom som valuta, sade Emma Tucker, chefredaktör på Wall Street Journal, till BBC tidigare i år.

Om Gershkovich fälls för spioneri – vilket anses vara det högst troliga utfallet – riskerar han upp till 20 års fängelse. I sådana här fall dömer ryska domstolar över 99 procent av de åtalade, enligt AP.

Fångutväxling utesluts inte

USA:s ambassad i Ryssland säger i ett uttalande på onsdagen att Moskva ”har misslyckats med att lägga fram bevis som stöder åtalet och att fallet är ett sätt för Kreml att ”nå sina politiska mål”.

De senaste åren har flera amerikanska medborgare fängslats i Ryssland och USA har anklagat Kreml för att använda dem som förhandlingsbrickor, i syfte att kunna göra fångutväxlingar.

Ryssland har inte uteslutit en fångutväxling som involverar Gershkovich, men säger att det inte är möjligt innan det finns en dom. Ett avgörande kan dock dröja – förhandlingarna väntas återupptas den 13 augusti, enligt Reuters.

Ryssland har tidigare hintat om att man vill byta Evan Gershkovich mot den ryske FSB-agenten Vadim Krasikov, som är dömd till livstidsstraff i Tyskland för att ha skjutit ihjäl en tjetjensk man i Berlin 2019. Det är dock upp till Tyskland att besluta om Krasikov ska släppas.

Vem är Evan Gershkovich? I videon nedan reder vi ut det.

Evan Gershkovich på en skylt i USA och i ryskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evan Gershkovich: den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Foto: AFP/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.