– Vi måste mot bakgrund av den helt förödande våldssituationen göra allt vi kan för att försöka att få humanitär hjälp till människorna i Syrien, säger Margot Wallström (S) till SVT Nyheter. Foto: TT

Regeringen lägger FN-resolution om syriskt eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vill se ett 30 dagars eldupphör i Syrien och kommer tillsammans med Kuwait lägga fram en resolution i FN:s säkerhetsråd om det nästa vecka. Det berättar utrikesminister Margot Wallström (S) för SVT Nyheter.

Våldet i Syrien har eskalerat och är enligt FN bland det värsta under det snart sjuåriga kriget. Hundratusentals människor har sedan november utsatts för dagliga beskjutningar och byggnader som sjukhus och skolor har bombats. 

– Vi måste mot bakgrund av den helt förödande våldssituationen göra allt vi kan för att försöka att få humanitär hjälp till människorna i Syrien, säger utrikesminister Margot Wallström.

30 dagars eldupphör

I säkerhetsrådet ansvarar Sverige tillsammans med Kuwait för den humanitära situationen i Syrien. Därför kommer länderna att lägga fram en resolution om ett 30 dagar långt eldupphör.

– Vi skickade ut ett första utkast den nionde februari. Nu har en vecka gått och vi har förhandlat om den här texten. Vi hoppas att vi ska få till stånd en resolution som kan antas förhoppningsvis under veckan som kommer, säger Margot Wallström.

Värst drabbade ska få hjälp

Under eldupphöret ska de värst drabbade i landet kunna få konkret hjälp. Ambulanser ska få tillträde till skadade människor och inte attackeras under sina transporter. Resolutionen ska också fungera som ett politiskt påtryckningsmedel för en slutgiltig lösning på konflikten, enligt utrikesministern.

Sedan kriget i Syrien bröt ut 2011 har flera försök till eldupphör förhandlats fram men alltid brutits. Det som skiljer den här resolutionen från tidigare är läget menar Margot Wallström.  

– Det är så fruktansvärt på väldigt många håll i Syrien nu. Det mänskliga lidandet är påtagligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.