Det var på torsdagen förra veckan som våldsamheterna eskalerade när landets premiärminister Ariel Henry reste till Kenya för att diskutera den multinationella säkerhetsstyrka som planeras att skickas till Haiti. Gängledaren Jimmy Chérizier utlyste då en koordinerad attack mellan gängen för att avsätta premiärministern.
På lördagen stormades två fängelser i huvudstaden av väpnade gäng. I det största fängelset tros många av de uppemot 4 000 intagna ha tagit sig ut och regeringen har uppgett att flera ur personalen i fängelset och intagna dödades vid attacken.
Två dagar senare, på måndagen, öppnade tungt beväpnade gäng eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna. Det är oklart vem som nu har kontroll över flygplatsen.
Tusentals har flytt sina hem
Våldet har tvingat mer än 15 000 människor att fly från sina hem, varav många har förstörts, rapporterar Reuters.
– Beväpnade gäng tvingade oss att lämna våra hem. De förstörde våra hus, säger en man som nu bor i ett läger till nyhetsbyrån.
Flera ambassader har kallat hem sin personal på grund av oroligheterna.
”Risk för skräckscenario”
Haiti har länge präglats av oroligheter och när presidenten Jovenel Moïse mördades 2021 fick gängen mer makt i landet och våldet eskalerade. I dag kontrollerar gängen nästan 80 procent av huvudstaden Port-au-Prince.
FN uppskattar att konflikten med gängen dödade nära 5 000 människor förra året och har drivit omkring 300 000 från sina hem, enligt Reuters.
Haitikännaren Mats Lundahl säger att han ser mörkt på framtiden i landet om det inte händer någonting snabbt.
– Risken är att det kommer att uppstå ett skräckscenario där gängen har lyckats ena sig .
– Jag är rädd för att Haiti kan riskera att dras in i ett regelrätt inbördeskrig.