Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan finska regeringen tillträdde i början av sommaren har rasistskandalerna avlöst varandra. SVT går igenom turerna på 60 sekunder. Foto: TT

Finska regeringens framtid avgörs om några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska krisen i Finland fortsätter. Om några veckor hålls ett avgörande regeringsmöte för att rädda samarbetet inom den spretiga fyrpartikoalition som hamnat i en dramatisk skandal. Rasistiska uttalanden från olika ministrar i det nationalistiska Sannfinländska partiet visar hur djup förtroendeklyftan är mellan olika delar av regeringen.

Sommaren har varit allt annat än lugn inom finsk politik. Sedan regeringen bildades i juni har allvarliga rasistiska uttalanden avslöjats från olika företrädare för det Sannfinländska partiet. Statsminister Petteri Orpo har tydligt signalerat att han vill se ett fortsatt regeringssamarbete, men kräver samtidigt noll tolerans för rasistiska uttalanden.

– Jag tycker inte att deras ursäkter och förklaringar till de här oacceptabla uttalandena varit tillräckligt tydliga, säger Otto Andersson, gruppledare för regeringspartiet Svenska folkpartiet, som reagerat kraftigt efter avslöjandena de senaste månaderna.

Skandal efter skandal

Regeringen hann knapp tillträda i juni innan näringsminister Junnilla tvingades avgå, då det framkommit att han haft kopplingar till högerextrema grupper och att hans efterträdare Wille Rydman ska ha skickat rasistiska sms till en tidigare flickvän. Allvarligast är dock att deras partikamrat, sannfinländarnas partiordförande och landets finansminister Riikka Purra, under 2008 ska ha skrivit flera blogginlägg med grovt rasistiskt innehåll.

– Vi vill inte föregå de interna diskussioner vi ska hålla om några veckor, men jag är orolig för att skandalerna ytterst påverkar vår handlingskraft som regering. Vi tar avstånd från den här typen av uttalanden och ser fram emot att tillsammans granska vad som skett och hur framtiden ska se ut, säger Otto Andersson.

Riksdagen öppnar om en månad

Spänningen är störst mellan nationalistiska Sannfinländarna och svenska folkpartiet. Ideologiskt står partierna långt ifrån varandra och fler bedömare menar att det finns en överhängande risk för att regeringssamarbetet spricker.

Statsminister Orpo har bett om arbetsro och regeringsmötet ska om några veckor diskutera hur ett framtida samarbete ska kunna byggas. Den finska riksdagen öppnar igen den 4 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.