Tigran Failer och en person som blir vaccinerad för denguefeber.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent: Så ska du tänka när du reser till denguedrabbade länder. Foto: SVT/Reuters

Rekordmånga dödsfall av denguefeber i Sydamerika

Uppdaterad
Publicerad

Både Brasilien och Argentina slår rekord i antalet smittade och döda i denguefeber. Enligt forskarna är rådande klimatförändringar en faktor till ökad smitta.

– Det är en mycket oroande utveckling, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Dödssiffran i Brasilien har stigit till rekordhöga nivåer där 1 256 personer dött och tre miljoner befaras smittats av viruset. Siffror som är betydligt högre än året innan.

Klimatförändringar gör att myggorna sprider sig

Enligt forskare är klimatförändringarna en av faktorerna till ökningen . Det har blivit allt varmare och fuktigare samt att det regnat mer – förhållanden som myggorna trivs bäst i. På grund av det förändrade klimatet så har myggorna förflyttat sig till områden där de tidigare inte befunnit sig.

Många i Brasilien bor i storstäder där hygienförhållandena inte alltid är bra. Något som också bidrar till en större smittspridning.

Kritiken mot de brasilianska myndigheterna har varit stor och många tycker att de inte gör tillräckligt. Däremot är ökningen av viruset inte ett lika stort samtalsämne i Brasilien som det är i Argentina. I Brasilien är man van vid viruset men i Argentina är detta mer av en nyhet.

Myggmedel säljs för höga summor

I Argentina råder det brist på myggmedel och på internet säljs medlet för höga summor. Myndigheterna i Argentina har inte gjort så mycket än. Det finns vaccin men det är omdiskuterat hur bra den egentligen är på att bromsa spridningen.

I Brasilien testas en ny metod som visat sig ge goda resultat och mindre smittspridning. Tigran Feiler var på plats när metoden utfördes:

– Det går ut på att man släpper ut myggor som bär på en särskild bakterie som sedan fortplantar sig och sprider vidare bakterien till andra myggor. Den bakterien gör så att myggorna inte kan bära dengueviruset vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.