”Eta” närmar sig Honduras och Nicaragua. Foto: NOAA, AP / TT

Rekordmånga orkaner – 2020 tangerar tidigare toppnoteringen

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Eta som just nu rör sig mot Centralamerika har uppgraderats till en kategori 1-orkan och väntas nå Nicaraguas kust under tisdagsmorgonen. Det är den 28:e namngivna stormen i år vilket innebär en tangerad toppnotering från det tidigare rekordåret 2005.

Uppemot 900 millimeter regn kan komma att falla över delar av Nicaraguas nordöstra kust när orkanen Eta når land under tisdagen.

Lokala myndigheter har höjt beredskapen i landets norra delar och regeringen har skickat 88 ton mat till kuststaden Puerto Cabezas i förebyggande syfte.

Eta följer närmast orkanen Zeta som drog in över den amerikanska delstaten Louisiana i slutet av oktober och vars efterverkningar drabbade Sverige under måndagen. I USA orsakade Zeta åtminstone sex dödsfall och stora strömavbrott i flera delstater längs USA:s sydkust.

Nytt stormrekord

Eta är den 28:e stormen som namnges i år vilket innebär nytt tangerat rekord. Inte sedan 2005, då bland annat orkanen Katrina skapade stor förödelse i New Orleans, har det stormat så mycket i världen.

Mycket tyder på att 2020 kommer bli det stormtätaste året någonsin då det fortfarande återstår en månad innan orkansäsongen är över.

– Oddsen talar för att ytterligare en eller två stormar uppstår under november, säger Philip Klotzbach, forskare vid Colorado State University till NY Times.

Det höga antalet oväder har bland annat inneburit att de förbestämda namnen i år tagit slut. Det betyder att man för första gången sedan 2005 tvingats gå över till en namnlista baserad på det grekiska alfabetet.

Även om stormarna har varit många till antalet i år har de inte varit lika kraftfulla som 2005. I år har tolv av stormarna nått orkanstatus till skillnad från 2005 då hela 15 oväder klassades som orkaner – flera av dem dessutom kategori 3 eller högre.

Anledningen till att det varit så många kraftiga oväder i år tros bland annat vara högre yttemperaturer i Atlanten och Karibien, en kraftig monsunsäsong i Afrika samt minskad så kallad vertikal vindskjuvning vilket i praktiken betyder mindre variation i vindarna på högre höjder vilket annars kan störa stormbildningar, enligt NY Times.

Tidningen påpekar också att klimatförändringarna i sin tur kan vara en bakomliggande faktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.