• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Paris har man installerat svalkande duschar i marken. Foto: Lewis Joly/AP/TT, Zsolt Czinkoczky/SVT

Rekordvärme uppmätt i Frankrike: 45,9 grader

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan i Europa har resulterat i ett nytt väderrekord. I kommunen Gallargues-le-Montueux i södra Frankrike har så mycket som 45,9 grader uppmätts, enligt landets nationella väderinstitut Météo France. Det är den högsta registrerade temperaturen i landet sedan man började med mätningar – och franska myndigheter har vidtagit åtgärder mot den farliga hettan.

Mindre än ett dygn innan 45-gradersgränsen passerades – först i kommunen Villevieille med 45,1 grader och sedan i Gallargues-le-Montueux med 45,9 – under eftermiddagen uppmättes en temperatur på 44,3 grader i kommunen Carpentras. Det var fram tills dess att värmen steg ytterligare det nya värmerekordet i landet.

Alla de tre rekordkommunerna tillhör departement som rödflaggats av Météo France. Det innebär att man utfärdat den högsta varningen för värme i områdena. Villevieille och Gallargues-le-Montueux tillhör departementet Gard och Carpentras Vaucluse. De två ytterligare rödflaggade departementen är Herault och Bouches-du-Rhone, rapporterar franska BFMTV.

Frankrike hårt drabbat 2003

Dagens temperaturer på först 44,3 grader och sedan 45,9 är alltså de varmaste registrerade i landet någonsin. Det tidigare rekordet på 44,1 grader sattes 2003 under den extrema värmeböljan i Europa. Hettan drabbade Frankrike hårt och omkring 15 000 personer omkom.

Hittills har ingen person rapporterats död på grund av värmen i Frankrike, men minst två personer i Italien och två personer i Spanien ska ha omkommit.

Myndigheter har vidtagit åtgärder

Efter 2003 har franska myndigheter blivit bättre förberedda på extremhetta och man satte redan innan temperaturerna kulminerade in åtgärder mot värmen.

Bland annat duschas skolelever på de skolor som inte har stängts med vattenslangar och man har utrustat stadsgator med anordningar som sprejar vatten på överhettade förbipasserande. Franska sjukhus har även höjt sin beredskap och äldreboenden har utrustat boende med vätskesensorer, skriver AP.

Frankrike är heller inte ensamt i Europa om att slå rekord. Även Tyskland, Polen och Tjeckien har slagit sina värmerekord för juni månad, skriver The Guardian.

Se hur Parisborna hanterar hettan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.