Riksdagen gav klartecken till Libyenstyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det helt klart att Sverige skickar stridsflygplan till Libyen. Riksdagen röstade på fredagen med bred majoritet ja till att skicka Gripenplan för att övervaka flygförbudszonen.

Röstsiffrorna blev 240 ja mot 18 nej. Fem ledamöter avstod från att rösta.

Sverigedemokraterna är enda parti som är emot insatsen.

-Vad har vi för rätt att ta ställning i ett inbördeskrig genom ett ensidigt bombardemang, sade sverigedemokraten Mikael Jansson och förutspådde en lång tid av svåra inbördes strider, även om rebellsidan skulle segra.

Jansson, som inledde debatten i riksdagen, varnade för att efter striden mot Kadaffi kommer ett klankrig att utbryta.

Han framhöll att han inte på något vis ifrågasätter den svenska militärens goda syfte eller förmåga att klara uppgiften. Men Sverige kommer, även om vi inte deltar i markattacker, ses som en del av den Natoinsats som attackerar mål på marken.

”Inte lägga sig i är osvenskt”

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, hävdade att det – på ett sätt – är ett lätt beslut för Sverige att delta i Libyeninsatsen.

-Vi ställer upp när FN kallar för att skydda civila, det är en svensk tradition, sade Ahlin och kommenterade Sverigedemokraternas hållning.

-Att säga att vi inte ska lägga oss i, det är osvenskt.

Enligt Ahlin måste Sverige noga övervaka att det mandat som FN beviljat verkligen följs och inte utvidgas. Han är tveksam till en del av de attacker och bombningar som den tidigare USA-ledda och nu Nato-ledda styrkan utfört.

Gripen Nato-anpassad

Enligt Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet, är dagens beslut historiskt eftersom det är första gången sedan 1960-talet och Kongokrisen som svenska stridsplan deltar i internationella insatser.

Hon sade att det kan ske tack vare att Gripen är anpassat till Natos flygenheter och att Sverige, under första halvåret i år, leder den nordiska stridsgruppen NBG och kan använda den flygenhet i form av Gripenplan som är en del av styrkan.

Lampedusa som Öland

Utrikesminister Carl Bildt sade att ibland är risken större att ingripa än att inte göra det.

Även om Sverige inte för egen del ska delta i attacker mot mål på marken, så stödjer Sverige fullt ut de länder som gör det och det FN-mandat som gör det möjligt, hävdade Bildt.

Bildt framhöll också att Libyen och länderna i Nordafrika är grannar med EU och att det som sker där just nu får högst påtagliga effekter i form av båtflyktingar som kommer till europeiska öar i Medelhavet. Då krävs det solidaritet, enligt Bildt.

-Lampedusa är en del av EU precis som Ven, Sicilien och Kreta och lika mycket som Öland och Gotland, sade Bildt.

Tumult på läktaren

Debatten avbröts en kort stund när två personer på åhörarläktaren började ropa ”Hycklare!, Hycklare!, Hycklare!”.

”Ni talar om att skydda civila samtidigt som ni säljer vapen till USA!”.

De två fördes ut från läktaren av riksdagens vakter.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.