Nära en miljon palestinier har flytt Rafah i södra Gaza, efter att Israel utökat sin militära operation i maj. Samtidigt har matleveranserna till staden pausats på grund av brist på mat och för stora säkerhetsrisker, enligt UNRWA.
FN: Humanitära lidandet är enormt
FN och andra organisationer varnar för att många är på svältgränsen och väldigt många barn är undernärda. Det humanitära lidandet i Gaza är enormt.
Det var framförallt via Rafah, staden som gränsar till Egypten, som mat, vatten, mediciner och annat kom in i området. En del nödhjälp når fortfarande fram, men alldeles för lite enligt samtliga hjälporganisationer.
Den 17 maj kunde första hjälpsändningar tas in i Gaza via den flytande pir som USA byggt utanför kusten. Den amerikanska militären hoppas framöver kunna öka nödhjälpen via piren till 150 lastbilar om dagen, enligt AP. Däremot har USA och hjälporganisationer varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser av mat, vatten och bränsle.
”Katastrofal situation”
Utvecklingen i Gaza är mer och mer katastrofal, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus den 21 maj, då de två sista delvis fungerande sjukhusen i norra Gaza riskerade att stänga.
Sjukhuset Al Awda har varit under belägring sedan 19 maj, och ingen har fått gå in i eller lämna sjukhuset. Samtidigt har intensiva strider nära sjukhuset Kamal Adwan äventyrat dess förmåga att ge vård.
Enligt tidigare uppgifter från FN ska cirka 75 procent av Gazas befolkning ha försatts på flykt sedan kriget började.
Enligt siffror från Hamasstyrda myndigheter har närmare 35 000 palestinier dödats. Siffrorna har dock inte kunnat verifieras av utomstående och oberoende organisationer.