Migranter anländer till Salerno i Italien som är en av hamnarna dit nödställda har förts Foto: TT

Nya EU-planer: Kvotera ut flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

EU söker idag stöd i FN:s säkerhetsråd att få beskjuta människosmugglares fartyg i Libyen och samtidigt planeras ett EU-beslut på onsdag som ska kvotera ut flyktingar på alla EU:s 28 medlemsländer. Båda EU-initiativen kommer att bli hårt omstridda.

Man kan fråga sig vilket av dessa båda EU-initiativ som blir mest omstritt. EU och Nato kan riskera att dras in i strider med IS och olika andra extrema jihadistgrupper i Libyen. Det handlar alltså om att förstöra fartygen när de är tomma.

Och mot förslaget att kvotera flyktingarna i enlighet med befolkning och ekonomiska förhållanden väntas våldsamma protester från till exempel Storbritannien och Ungern.

Flyktingkrisen i Europa

Det är den brittiska tidningen The Guardian som har fått ett utkast till det förslag om kvotering som ska diskuteras på onsdag.

Radikalt och djärvt

Guardian kallar – med brittisk synvinkel – förslaget för ”radikalt” och ”djärvt”. Det brittiska inrikesministeriet har redan avfärdat det. Den kontroversiella ungerska premiärministern Viktor Orban kallar det dumt.

De nya EU-reglerna för mottagande av flyktingar kräver bindande obligatoriska regler som skapar ett kvotsystem.

I ett första steg föreslår kommissionen att redan i slutet av maj driva igenom nödåtgärder som ska tvinga de 28 medlemsländerna att dela mottagandet av personer som är ”i klart behov av internationellt skydd”.

Ny lagstiftning

Mot slutet av året ska EU genomföra en ny lagstiftning. Om det kommer stora flyktingströmmar skall systemet automatiskt gå i gång och det ska finnas fastslagna kvoter för alla medlemsländer.

Kvotsystemet ska ta hänsyn till de 28 mottagarländernas invånarantal, ekonomi och arbetslöshet.

Enligt The Guardian kommer detta förslag att leda till en djup klyfta inom EU. Länder som Tyskland och Sverige anses vara positivt inställda. De två staterna tar i dag emot två tredjedelar av de flyktingar som kommer till EU, enligt tidningen.

Öppna lagliga vägar

EU-kommissionen säger att några medlemmar har lämnat ett stort bidrag [och tagit emot många flyktingar]. Andra har inte erbjudit någonting. Europa måste nu öppna vägar så att migranter kan komma in i EU på laglig väg. De ska inte hamna i händerna på människosmugglare.

Samtidigt håller EU på med en intensiv lobbyverksamhet för att få FN:s säkerhetsråd att godkänna ett förslag om att tio EU-stater – bland annat Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien – ska få tillstånd att militärt beskjuta fartyg i Libyen som människosmugglare använder.

EU väntar sig att Kina ska ge klartecken och enligt italienska uttalanden skulle Ryssland också godkänna detta. De båda staterna har ju vetorätt i rådet och kan blockera ett beslut.

Dras in i strider

Samtidigt uppstår problemet att dessa stater måste räkna med att olika miliser – och terroristorganisationen Islamiska staten – har tunga vapen längs kusten. Dessa grupper är också emot en utländsk inblandning på libyskt territorium.

Det kan alltså inträffa att EU – och Nato – dras in i strider med dessa grupper när man ska försöka förstöra människosmugglarnas fartyg.

I Libyen finns två konkurrerande regeringar. Den som erkänns av väst har markerat sitt motstånd mot EU:s militära planer. Även den andra regeringen är mot EU:s planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet